Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gerritsen, Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hein Gerritsen 1859-1935.jpg

Hendrikus (Hein) Gerritsen was van 1910 tot 1914 eigenaar van hotel-café De Roos in Beek. Een van zijn zoons was pater Gerritsen.

Hij werd op 8 november 1859 geboren in Beek als zoon van Bernardus Gerritsen en Hendrika Hendriksen. Hij was landbouwer toen hij in juli 1887 trouwde met Theodora Leijzer, op 13 oktober 1861 geboren in Beek als dochter van Andries Leijzer en Berendina Diks. Het burgerlijk huwelijk werd op 7 juli gesloten op het gemeentehuis in 's-Heerenberg, waarna het kerkelijk huwelijk op 12 juli werd ingezegend in de Martinuskerk in Beek. Uit dit huwelijk werden geboren:


Uit De Graafschapbode van
7 augustus 1912

Zijn vrouw overleed in het kraambed op 30 augustus 1905, 43 jaar oud. Haar jongste dochtertje heeft nog geen maand geleefd. In hetzelfde jaar werd het gebouw van de Sint Martinusschool in Loerbeek vervangen. Gerritsen heeft een poging gedaan het oude schoolgebouw te kopen om er een boter- en kaasfabriek te beginnen, maar dit plan heeft hij niet ten uitvoer kunnen brengen.

Op 8 oktober 1906 hertrouwde Gerritsen, nog steeds als landbouwer, met Wilhelmina Jakoba van de Zand, geboren op 28 augustus 1856 in Groessen (gemeente Duiven) als dochter van Albertus van de Zand en Catharina Theodora Jacobs. Het burgerlijk en kerkelijk huwelijk werden deze keer op dezelfde dag gesloten in achtereenvolgens 's-Heerenberg en Beek. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Samen met zijn tweede vrouw nam hij in het voorjaar van 1910 hotel-café De Roos over van Johan Gerardus Reijers. In de zomer van 1914 verkocht hij de zaak aan Johann Mathias Michels.

Uit de Provinciale Noordbrabantsche en
's-Hertogenbossche Courant
van 23 september 1935

Wat hij na verkoop van De Roos heeft gedaan, kon nog niet worden achterhaald. Mogelijk is hij toen al met zijn tweede vrouw verhuisd naar Meerveldhoven, dat toen nog een apart dorp in de Brabantse gemeente Veldhoven was. Hier openden de Zusters Franciscanessen van Veghel, waar hun dochter Wilhelmina ingetreden was, in 1930 een tehuis voor zieken- en bejaardenzorg. Zij noemden het Maria-Oord. Gerritsen overleed in Maria-Oord op 20 september 1935, 75 jaar oud. Zijn tweede vrouw was daar al eerder op 26 juni 1933 overleden, 76 jaar oud.

Bronnen