Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reijers, Johannes Gerardus

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Reijers, Johan Gerardus)
Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Gerardus Reijers werd op 23 maart 1846 geboren in Beek als zoon van Cornelis Reijers en Maria Robbers. Hij was een broer van Hendrik en Kobus Reijers.

Reijers heeft in zijn leven heel wat beroepen uitgeoefend of ervoor geleerd: molenaar, bakker, landbouwer, herbergier en meer. Een citaat uit de Drie Goden luidt:

Mijn grootvader van moederszijde, gestudeerd voor priester, apotheker, molenaar, bakker, café- en hotelhouder, winkelier (grootgrutter, 1885), koetsier, hostiebakker, echtgenoot en vader, zei altijd: "Variatio delectat [...].

Op 30 april 1870 trouwde hij met Johanna Hendrina Rosendaal, geboren op 12 mei 1839 in Didam als dochter van Johannes Rosendaal en Hendrina Thuis. Drie meisjes en twee jongens zagen in het gezin het levenslicht; de eerste twee meisjes waren een tweeling.

Door zijn huwelijk werd Reijers eigenaar van hotel-café De Roos in Beek. De overgrootvader van zijn vrouw was al in 1750 of zelfs eerder pachter van De Roos. Later was het bedrijf eigendom van de familie Rosendaal geworden, en nu zette Reijers het voort.

Uit de Arnhemsche Courant van 16 augustus 1906

Behalve het hotel-café had Reijers in De Roos ook een kruidenierswinkel en bakkerij. Van 1885 tot 1890 maalde hij het meel voor zijn brood in de bovenslagwatermolen van 't Peeske. De watertoevoer was echter te beperkt om rendabel te kunnen malen, dus toen hij in 1890 van het waterschap van de Baakse Beek een windmolen kon kopen, liet hij die overbrengen naar de grintweg (de huidige Sint Jansgildestraat) tussen Beek en Loerbeek. Zo ontstond de molen Reijers. De diverse opstallen aan 't Peeske bleef hij op andere wijzen exploiteren. Op 14 augustus 1906 werd de molen door de bliksem getroffen en brandde volledig af. Gelukkig kon Reijers in de Zaanstreek een nieuwe, iets grotere molen van hetzelfde type kopen en zijn maalderij voortzetten.

In de opsomming van beroepen ontbreekt een functie die weliswaar geen beroep is, maar wel belangrijk: van 1893 tot 1916 was hij raadslid in de gemeente Bergh.

Reijers overleed op 30 januari 1924 in het Sint Elisabeth Gasthuis in Arnhem. Hij was 77 jaar oud. Zijn vrouw was al op 7 mei 1901 op 61-jarige leeftijd overleden. Zij liggen allebei begraven in het familiegraf van de familie Reijers op het kerkhof in Beek.

Bronnen