Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vethuizen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Vethuizen is een buurtschap in de voormalige gemeente Bergh gelegen ten oosten van de dorpskern van Zeddam, ten noorden van de doorgaande weg van Zeddam naar Terborg. Kerkelijk gezien valt Vethuizen zowel voor katholieken als hervormden onder Zeddam.

In Old Ni-js nr. 31 staat Vethuizen in het Zoeklicht.

Het witte transformatorhuisje is een monument evenals diverse boerderijen en de Mariakapel.

Werklozen te werk gesteld

BERGH. Gedep. Staten van Gelderland hebben krachtens bij Statenbesluit van 23 Juli 1925 verleende machtiging, aan deze gemeente ten behoeve van de verbetering en verharding van den verbindingsweg tussen de Langeboomsche- en de Belderschestraat te Vethuizen een provinciaal subsidie van ƒ 4675 verleend, uitmakende 25 pct. der op ƒ 18,700 geraamde kosten van die werken; o.a. onder voorwaarde, dat ten behoeve van hétzelfde werk rijkssubsidie wordt beschikbaar gesteld, dat bij de uitvoering van het werk voor zover mogelijk werklozen zullen worden te werk gesteld, dat op de wég geen tol zal worden geheven, dat de kruinsbreedte ten minste 9 M. bedraagt, en dat bij krommingen het uitzicht over 50 M. lengte uit de as der verharding, niet door houtgewas of getimmerten belemmerd mag zijn.

Krantentitel:Nieuwe Rotterdamsche Courant Datum, editie:23-03-1926, Avond

Noodweer 2010

Op 14 juli 2010 werd Vethuizen rond 19:00 uur getroffen door zwaar noodweer. Het ging hierbij zeer waarschijnlijk om een downburst. Vooral valwinden bij noodweer 14 juli, in knmi.nl, geraadpleegd op 22 juli 2010</ref> trof een camping waardoor twintig caravans in de Kempersplas werden geblazen. Hierbij vielen twee doden<ref>Tweede dode na noodweer Vethuizen, in Omroep Gelderland, geraadpleegd op 16 juli 2010 </ref> en drie zwaargewonden. Een groot aantal boerderijen in de omgeving van de Kemperplas werd zwaar getroffen. Bij veel woningen waren alle dakpannen afgewaaid<ref>Noodweer teistert regio, dode in Vethuizen afkomstig uit Nieuwegein, in De Gelderlander, geraadpleegd op 15 juli 2010 </ref>.

Radioverslag Pluim voor hulpverleners Vethuizen

Kaart

<googlemap lat="51.914865" lon="6.309586" zoom="15"> </googlemap>

Bron

Inzake noodweer: Wikipedia

externe links

Mariakapellen