Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gevel

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De gevels van een gebouw zijn de muren die aan de buitenkant zichtbaar zijn. De gevel aan de straatkant is de voorgevel. De overige gevels zijn bijgevolg de zijgevels en de achtergevel.

De zijgevels zijn meestal de korte zijden van een gebouw. Ze staan aan weerszijden van het dak en lopen (min of meer) uit in een punt. Als verzamelterm worden ze allemaal topgevel genoemd, maar naar hun vorm kunnen ze in verschillende typen worden ingedeeld. Hiervan zijn er in Bergh enkele te zien.

Puntgevel

Leppestraat 8 in Azewijn

De eenvoudigste gevelvorm is de puntgevel, die eindigt in een driehoek en meestal strak aansluit bij een zadeldak. Het dak kan tussen de puntgevels ingeklemd zijn of erop liggen.

Enkele voorbeelden zijn:


Trapgevel

Marktstraat 2 in 's-Heerenberg

Een trapgevel versmalt zich naar boven toe trapsgewijs. Het dak zit bij een trapgevel per definitie tussen de trapgevels ingeklemd.

Enkele voorbeelden zijn:

en in 's-Heerenberg:


Tuitgevel

Muntwal 23 in 's-Heerenberg

Een tuitgevel houdt het midden tussen een puntgevel en een trapgevel. De gevelranden zijn schuin als bij een puntgevel, maar de onderste en de bovenste treden van de trap zijn er nog. Zo begint de gevel onderaan aan weerszijden met een schouder en loopt in de top uit in een tuit. Het dak zit bij een tuitgevel per definitie tussen de gevels ingeklemd. Een tuitgevel heeft vaak vlechtingen.

Voorbeelden van tuitgevels zijn te vinden in 's-Heerenberg:


Bronnen

  • Gevel op Wikipedia
  • Gevel op de encyclopedie van Joost de Vree