Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Giesen, Theodora Wilhelmina

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Siegfrida Giesen.jpg

Theodora Wilhelmina (Dora) Giesen was religieuze. Zij werd op 19 juni 1894 geboren in het Wehlse Broek (parochie Kilder) als oudste van de tien kinderen van Johannes Giesen en Bernardina Willemina Giesen.

Op 12 mei 1919 trad zij in Voorschoten in bij de zusters dominicanessen van de congregatie van de Heilige Catharina van Siena. Op 28 oktober van dat jaar werd zij ingekleed, waarna zij op 29 oktober 1920 haar tijdelijke geloften aflegde en op 29 oktober 1923 haar eeuwige geloften. Zij droeg de kloosternaam Siegfrida.

Op 26 november 1920 werd zij, komend uit Voorschoten, ingeschreven op het adres West Kruiskade 12 in Rotterdam. Hier was het R.-K. Armen- en Weeshuis gevestigd, dat door de congregatie werd geleid. Tegelijk met haar kwam haar medezuster Theodora Maria Lukkezen aan.

Op 12 november 1930 vertrok zuster Siegfrida naar het Sint Liduinagesticht in Schiedam. Enkele jaren later ging zij naar Tiel, waar zij 45 jaar lang heeft gewoond in het Sint Hyacinthusklooster en gewerkt in het Andreasziekenhuis. Op 6 november 1979 vertrok zij naar het Sint Catharinaklooster in Sambeek.

Zij overleed in Sambeek op 13 juni 1982, zes dagen voor haar achtentachtigste verjaardag.

De Heemkundekring Bergh bewaart in zijn archief een groot aantal brieven uit de correspondentie van zuster Siegfrida met haar ouders en broers en zussen. Hieruit blijkt dat het de familie zwaar viel hun dochter en zus te moeten missen, maar dat zij haar steunden in het volgen van haar roeping. Haar vader schreef toen zij haar eeuwige geloften aflegde: Dierbare dochter, In de beste gezondheid zet ik mij neder om u hartelijk te feliciteren met uw waardige roeping als kloosterling en bruid van Jezus Christus. Op haar zeventigste verjaardag in 1964 schreef zij aan haar familie, dat zij God nooit dankbaar genoeg kon zijn dat zij haar ouders, broers en zussen had verlaten om haar kloosterroeping te kunnen volgen.

Bronnen