Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gommers, Franciscus

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Gommers, Frans)
Ga naar: navigatie, zoeken
Frans Gommers WP.JPG

Witte pater Franciscus (Frans) Gommers werd op 27 oktober 1913 geboren in het Brabantse Oud Gastel las zoon van Marijn Gommers en Adriana Cornelia Goderie. Op 7 juni 1941 werd hij priester gewijd.

Vanuit het Patersklooster in 's-Heerenberg werd hij op Witte Donderdag, 21 april, 1943 in Azewijn aangesteld als vaste assistent ter vervanging van de zieke pastoor Büter.

Naast zijn normale werk als zielzorger was hij in de oorlog ook een grote steun voor verzetsmensen, onderduikers en anderen die, al dan niet tegen wil en dank, in de illegaliteit waren terechtgekomen. Zo hielp hij bij de vlucht van vier Franse ontsnapte krijgsgevangen, en was hij aanwezig bij het overlijden van de Italiaan Constantino Albanese.

Nadat vlak voor de bevrijding op de avond van paaszaterdag, 31 maart 1945, de kerk door terugtrekkende Duitsers in brand was gestoken, heeft hij samen met koster Bultink, en met gevaar voor eigen leven, nog veel kostbaarheden uit de sacristie weten te redden. De volgende morgen is hij op een oude fiets naar Netterden gegaan om daar de geallieerde troepen te vertellen dat er geen Duitse militairen meer in Azewijn waren. Enkele uren later reden de bevrijders Azewijn binnen.

Na de oorlog heeft hij zich verdienstelijk gemaakt bij de inrichting van de noodkerk en bij de (her-) oprichting van diverse verenigingen. Zo werd op zijn initiatief op 1 augustus 1945 Voetbalvereniging Den Dam opgericht. Op 3 januari 1946 was hij aanwezig bij de heroprichting van de plaatselijke afdeling van de Katholieke Bond voor het Gezin.

Op 13 februari 1946 verliet pater Gommers de parochie en vertrok naar de missie. Op zijn afscheidsavond werd hem voor zijn grote inzet dank gebracht door de hele Azewijnse gemeenschap.

Na zijn vertrek werd pastoor Büter vervangen door kapelaan Brenninkmeyer .

Pater Gommers is lange tijd missionaris geweest in Rhodesië. Hij overleed in Breda op 31 augustus 1979, 65 jaar oud.

Bronnen