Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Grenspassages

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Grenspassages.jpg

Grenspassages met de ondertitel Het Gelders-Kleefse grensgebied voor en na de grensregeling van 1816-1817 is een boek dat de Historische Kring Huessen en de Emmericher Gesichtsverein in 2017 hebben uitgegeven. Het boek kon worden samengesteld met een subsidie uit het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland.

In 2017 was het 200 jaar geleden dat de grenswijzigingen tussen Nederland en Pruisen werden uitgevoerd zoals die in 1815 op het Congres van Wenen waren afgesproken. Voor het Land van Bergh en omgeving betekende dit dat de Vier Heezen, Speelberg, Leegmeer, Klein-Netterden en Schenkenschanz aan Pruisen werden afgestaan in ruil voor de Kleefse enclaves.

Deze gezamenlijke Nederlands-Duitse geschiedenis is het uitgangspunt voor dit tweetalige boek. De Duitse titel luidt Grenzgänge. Das geldrisch-klevische Grenzgebiet vor und nach der Grenzreguliering von 1816-1817. De Heemkundekring Bergh was een van de andere historische verenigingen uit de regio Liemers–Niederrhein die informatie aangeleverd hebben.

De meeste hoofdstukken gaan over de (plaatsen in de) voormalige Kleefse enclaves. Over Bergh gaan de hoofdstukken Een nieuwe grens tussen Emmerik en 's-Heerenberg – waaraan Edwin Zweers heeft meegewerkt – en Grenskwestie – Nr. 2. Het trekpaard (alias Het Azewijnse Paard).