Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hackford, Berend van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het portret van Berend van Hackfort in het Stedelijk Museum in Zutphen
De grafsteen van Berend van Hackfort in de kerk van Vorden

Berend van Hackfort werd geboren rond 1475 als zoon van Jacob IV van Hackfort en Margriet van Essen. In 1504 trouwde hij met Margareta van Egmond. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren; Jacoba en Agnes. Aangezien ook Berends broer Hendrick geen zonen had, stierf het geslacht Van Hackfort met de dood van Berend in 1557 uit.

Gedurende zijn lange leven heeft Berend vele ambten bekleed in het hertogdom Gelre en omliggende gebieden. Hij was ondermeer schout van Zutphen, rentmeester van Bredevoort en drost van Diepenheim. Pas in 1536 kreeg hij een functie in het Land van den Bergh, toen hij daar werd aangesteld als landdrost. Hij bleef dit tot 1556. Ook was hij een van de voogden van de minderjarige graaf Willem IV van den Bergh.

Berend overleed op 22 maart 1557. Hij werd begraven in de kerk in Vorden. In het Stedelijk Museum van Zutphen hangt een portret van hem.

De kinderboekenschrijfster Martine Letterie heeft vijf boeken geschreven waarin de jonge Berend van Hackfort de hoofdrol speelt.


Bronnen