Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Have, Antonius Stephanus Maria ten

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit de Volkskrant van 1 juli 1954

Antonius Stephanus Maria (Toon) ten Have was. Hij werd op 4 april 1927 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Bernardus Maria Fransicus ten Have (bakker) en Elisabeth Maria Cornelia Bosch.

Na de lagere school ging Toon een jaar naar de MULO in Ulft en daarna naar het kleinseminarie van de paters van de Heilige Geest in Weert, waar hij de eerste klas oversloeg. Fons Hetterscheid, die twee jaar ouder was en daar ook studeerde, had hem enthousiast gemaakt voor deze congregatie. Na het kleinseminarie in Weert volgden het noviciaat in Gennep en het grootseminarie in Gemert.

Hij werd op 18 juli 1954 priester gewijd in de kapel van het grootseminarie in Gemert. De wijding werd verricht door Mgr. De Lange, prelaat-bisschop van Teffe (Brazilië) en ook pater van de Heilige Geest. Op 25 juli las Toon zijn eerste Heilige Mis in de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg. Hiervoor is een herinneringsboekje samengesteld, waarvan hieronder enkele pagina's zijn afgebeeld.

Het boekje sluit af met de tekst:

Aan het slot van deze blijde dag geuit nog slechts een wens, dat God uw leven zegenen mag, mag zegenen tot aan het eind en trek blij uit met Gods genade naar het verre land van Afrika gesteund door ons gebed.

Na zijn wijding werd Antoon missionaris in het bisdom Pointe-Noire in wat toen nog de Franse kolonie Frans-Equatoriaal-Afrika was. In 1960 ontstonden hieruit vier onafhankelijke landen, waaronder de Republiek Congo. Het bisdom Pointe-Noire ligt aan de Atlantische kust in het westen van dat land.

In de missie werd hij père Antoine genoemd. Hij heeft gewerkt in onder meer de parochie Notre Dame de Lourdes in Sibiti, waar ook Fons Hetterscheid (père Alphonse) en Johan Berndsen (père Jean) gestaan hebben. Ook heeft hij gewerkt in de parochie Christ Roi in Komono.

Over père Antoines verdere levensloop zijn nog geen gegevens voorhanden.

Bronnen

  • Bevolkingsregister Bergh
  • Les Spiritains au Congo: de 1865 à nos jours, Jean Ernoult, Congrégation de Saint-Esprit, Parijs (1995), blz. 339 en 362