Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heem, 't (horeca)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hotel heem zeddam.info 11 (Medium).JPG
Ansicht-Hotel-t-Heem-Zeddam.jpg

Hotel 't Heem lag aan de Kilderseweg 17 in Zeddam, naast het nu nog bestaande hotel Ruimzicht.

Van 1933 tot 1935 was Wilhelmus Wolsink hotelhouder (telefoonnummer 36).

Zeddammers herinneren zich dat Van Duinen eigenaar was. In het bevolkingsregister staat Teeke Catharina van Duinen-Radersma als hotelier en hoofd vermeld. Zij werd op 23 februari 1895 geboren in Groningen als dochter van Andries Radersma en Sara Rijkens. Op 28 april 1921 trouwde zij in haar geboorteplaats met de Groninger Henderik van Duinen, goudsmid, zoon van Reinder van Duinen en Geessien Mijlanus. Het paar kreeg ten minste twee kinderen, Reinder (1922) en Sara Paulina Cathariena (1931).

In de 60er jaren was A.J. Kip de eigenaar. Het was toen een ANWB-Bondshotel.

Sinds 2005 zat op dit adres restaurant De Lange Waard van Clemens en Irma Ambting. Het restaurant had 60 zitplaatsen, de zaal 125 zitplaatsen en het terras 60 zitplaatsen. Dit restaurant is 1 oktober 2019 gesloten en stond te koop. De nieuwe bestemming van het pand is nog niet bekend.

Citaat Gerrit Kroes

Elders in Berghapedia staat een citaat waarin 't Heem aangehaald wordt in relatie met de NSB.

In de oorlog was Gerrit vanaf 1942 drie jaar lang melkventer in Zeddam onder de hoede van Johan Mulling. Het moeilijkst vond hij het om goede melk en roomboter te moeten afleveren bij hotel Van Duinen, want dat was in handen van NSB'ers. Het personeel liep er rond met het NSB-embleem op de schort en er kwamen onder meer groepen van de Hitler-Jugend logeren.


Bronnen