Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hotel Wilhelmina Koningin der Nederlanden

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hotel Wilhelmina Koningin der Nederlanden in 1903

Hotel Wilhelmina Koningin der Nederlanden was een hotel aan de Eltenseweg in Beek, pal aan de grens. Kobus Reijers opende het in 1898, het jaar waarin koningin Wilhelmina de troon besteeg. De naam Wilhelmina Koningin der Nederlanden stond ingemetseld boven de deur van het hotel.

Voordien was Kobus Reijers landbouwer op de nabijgelegen boerderij De Kruisstede, maar die had hij van de hand had gedaan wegens gebrek aan een opvolger .

Het kleinschalige bedrijf werd behalve als hotel ook als logement, pension, restaurant, café en koffiehuis aangeduid. Qua locatie en functie was het te vergelijken met grenscafé De Peer in 's-Heerenberg.

Onderstaande advertenties met alleen een datum komen uit De Graafschapbode. Blijkens de laatste advertentie is het etablissement in elk geval tot in 1940 in bedrijf geweest. Na Kobus' overlijden in 1942 en van zijn vrouw in 1949 hebben zijn ongetrouwde dochters Rosa en Cornelia er nog tot hun dood in de jaren tachtig gewoond. Zij stonden in de Beekse volksmond bekend als de Dames Reijers.

21 april 1914
Het Nieuws van den Dag van 12 juli 1913
Het Centrum van 18 mei 1925
14 juli 1933
9 augustus 1940

Het huidige adres van het pand in Eltenseweg 7. Op 7 juni 2021 heeft een arrestatieteam van de politie er bij een inval een drugslaboratorium aangetroffen en de bewoner aangehouden. Burgemeester De Baat van Montferland liet het pand vervolgens sluiten op grond van aanwijzingen dat de bodem ter plaatse vervuild was met gevaarlijke stoffen.

Bronnen