Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Koendersmolen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Koendersmolen

De Koendersmolen, Zeddamseweg 5 in Braamt, is sinds 31 januari 1967 een rijksmonument (monumentnummer 9263). De molen is een zogenaamde grondzeiler en heeft een vlucht van 22 meter. Op de baard staat vermeld dat de molen uit 1832 stamt.

De molen is tot 1953 in bedrijf geweest. Toen was een grondige restauratie nodig, die pas in 1963 gefinancierd kon worden. Het gehele muurwerk werd voorzien van een halfsteens ommanteling en op het wiekenkruis werden nieuwe remkleppen aangebracht. In 1964 was de molen weer bedrijfsklaar en heeft toen weer volop gemalen tot het begin jaren 90. Sindsdien staan de wieken stil en raakte de molen meer en meer in verval.

In 2017 heeft de familie Koenders, sinds 1872 eigenaar, de molen verkocht. De nieuwe eigenaar streeft ernaar de molen te restaureren.

Jaap Hunting vertelde in 2007 over de molen:

Als Braamtse jongen van een jaar of 14/15 was ik wel eens aan het werk bij Willem Koenders. In die tijd moest er bijv. nog gehooid worden en dat gebeurde nog op de ouderwetse manier (met de hooivork en de houten grashark). Ik meen mij te herinneren dat Willem ons daarvoor 75 ct. per uur betaalde en dat was in die tijd toch mooi geld. Wij liepen dan ook wel de molen binnen. Ook maalde hij toen al machinaal, maar de windmolen was nog in gebruik. Tegenwoordig is Gert Koenders (zoon van Willem) de eigenaar. De molen is nog niet zolang geleden gerenoveerd / gerestaureerd en draait nog steeds, echter niet meer commercieel.

Zie ook

Bron