Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kriegsmarine: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
Op 8 december [[1941]] werd het [[Patersklooster|klooster]] van de [[Witte Paters]] in [['s-Heerenberg]] voor een groot deel door de Duisters gevorderd om er de ''Marine-Sanitätsschule 's-Heerenberg'' van de '''''Kriegsmarine''''' te vestigen.
Op 8 december [[1941]] werd het klooster van de [[Witte Paters]] in [['s-Heerenberg]] gevorderd om er de '''Kriegsmarine''' in te vestigen.
 
  
De Duitsers hadden op 17 augustus [[1936]] een ''Marine-Sanitätsschule'' opgericht aan het Marinelazarett in Wilhelmshaven. Het was een opleiding tot verpleegkundigen voor de Kriegsmarine. Deze opleiding werd op 1 november 1931 overgeplaatst naar Sanderbusch, waar tegelijkertijd een tweede kompagnie werd gevormd. Op 1 april [[1942]] werd een derde kompagnie gevormd te 's-Heerenberg onder de naam ''Marine-Sanitätsschule 's-Heerenberg'', waarin op 7 maart [[1943]] ook de ''Marine-Sanitätsschule Sanderbusch'' werd opgenomen.
+
De Duitsers hadden op 17 augustus [[1936]] een ''Marine-Sanitätsschule'' opgericht aan het ''Marinelazarett'' in Wilhelmshaven aan de Noordzeekust. Het was een opleiding tot verpleegkundigen voor de ''Kriegsmarine''. Deze opleiding werd op 1 november [[1939]] overgeplaatst naar het nabijgelegen Sanderbusch, waar tegelijkertijd een tweede compagnie werd gevormd. Op 1 april [[1942]] werd een derde compagnie gevormd te 's-Heerenberg onder de naam ''Marine-Sanitätsschule 's-Heerenberg'', Op 7 maart [[1943]] werd de ''Marine-Sanitätsschule Sanderbusch'' hierin opgenomen, zodat toen de enig overgebleven ''Marine-Sanitätsschule'' zich in 's-Heerenberg bevond.
<br/>Op 19 september [[1944]] bevindt de marine zich nog steeds in het klooster. Kort daarop wordt de school naar Nienburg aan de Weser overgeplaatst, waar zij functioneert tot de opheffing op 25 april [[1945]].
+
 
 +
Aan de vordering van het Patersklooster was in oktober 1941 een bezoek van Duitse functionarissen voorafgegaan. Zij vonden het gebouw ''wunderbar''. Het gevolg was dat de Witte Paters in december het grote middendeel en de vleugel aan de [[Emmerik|Emmerikse]] kant moesten afstaan. De vleugel aan de 's-Heerenbergse kant mochten ze houden. Op 12 december werd in het gevorderde deel met een verbouwing begonnen. Van de kapel werd een turnzaal gemaakt. Op de muren van de eetzalen werden zeegezichten en schepen geschilderd. De verbouwing duurde twee maanden. Op 18 februari 1942 betrokken een paar honderd matrozen het Patersklooster.
 +
 
 +
Door de komst van de ''Kriegsmarine'' moest een deel van de Witte Paters elders onderdak vinden. Een aantal van hen woonde sinds de arrestatie van [[Galama, Johannes IJsbrands|pastoor Galama]] en zijn kapelaans in augustus 1941 al op de pastorie in 's-Heerenberg. Drie andere paters verhuisden nu naar het [[St. Aloysius Gesticht|Sint-Aloysius-Gesticht]] en twee naar de [[Sint-Theresia-Stichting]].
 +
 
 +
Op 19 september [[1944]] bevond de ''Kriegsmarine'' zich nog steeds in het klooster. Nog diezelfde maand werd de school overgeplaatst naar Nienburg aan de Weser, waar zij functioneerde tot de opheffing op 25 april [[1945]].
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
*[http://www.heemkunde.nl/varia/varia-montferland-nieuws/Kriegsmarine-patersklooster.html Correspondentie vader en zoon Egberts] in [[Old Ni-js]] nummer 60.
+
*[http://www.axishistory.com Axis History] (zoekterm ''Marinesanitätsschule'')
*Hubert Fischer 1984 blz 1991
+
*[[Martelaren van 's-Heerenberg]], blz. 271, 278
 +
*[[Old Ni-js 060|Old Ni-js nr. 60]], blz. 42-43
 +
*[[Theunissen, Gerard|Gerard Theunissen]]
 
*Mededeling van Hans Timmerman (Bibliotheek Arnhem)
 
*Mededeling van Hans Timmerman (Bibliotheek Arnhem)
  
 
+
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog]] [[Categorie:Patersklooster]]
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Patersklooster}}
 

Huidige versie van 23 mrt 2016 om 07:33

Op 8 december 1941 werd het klooster van de Witte Paters in 's-Heerenberg voor een groot deel door de Duisters gevorderd om er de Marine-Sanitätsschule 's-Heerenberg van de Kriegsmarine te vestigen.

De Duitsers hadden op 17 augustus 1936 een Marine-Sanitätsschule opgericht aan het Marinelazarett in Wilhelmshaven aan de Noordzeekust. Het was een opleiding tot verpleegkundigen voor de Kriegsmarine. Deze opleiding werd op 1 november 1939 overgeplaatst naar het nabijgelegen Sanderbusch, waar tegelijkertijd een tweede compagnie werd gevormd. Op 1 april 1942 werd een derde compagnie gevormd te 's-Heerenberg onder de naam Marine-Sanitätsschule 's-Heerenberg, Op 7 maart 1943 werd de Marine-Sanitätsschule Sanderbusch hierin opgenomen, zodat toen de enig overgebleven Marine-Sanitätsschule zich in 's-Heerenberg bevond.

Aan de vordering van het Patersklooster was in oktober 1941 een bezoek van Duitse functionarissen voorafgegaan. Zij vonden het gebouw wunderbar. Het gevolg was dat de Witte Paters in december het grote middendeel en de vleugel aan de Emmerikse kant moesten afstaan. De vleugel aan de 's-Heerenbergse kant mochten ze houden. Op 12 december werd in het gevorderde deel met een verbouwing begonnen. Van de kapel werd een turnzaal gemaakt. Op de muren van de eetzalen werden zeegezichten en schepen geschilderd. De verbouwing duurde twee maanden. Op 18 februari 1942 betrokken een paar honderd matrozen het Patersklooster.

Door de komst van de Kriegsmarine moest een deel van de Witte Paters elders onderdak vinden. Een aantal van hen woonde sinds de arrestatie van pastoor Galama en zijn kapelaans in augustus 1941 al op de pastorie in 's-Heerenberg. Drie andere paters verhuisden nu naar het Sint-Aloysius-Gesticht en twee naar de Sint-Theresia-Stichting.

Op 19 september 1944 bevond de Kriegsmarine zich nog steeds in het klooster. Nog diezelfde maand werd de school overgeplaatst naar Nienburg aan de Weser, waar zij functioneerde tot de opheffing op 25 april 1945.

Bronnen