Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Loo

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit:
Geographische beschryving van de provintie van Gelderland
door Cornelis Groenewoud, Amsterdam (1794), blz. 275

Het huis 't Loo wordt meestal Oploo genoemd, ook wel Brumptshuis of Bruensgoet. Het "adelyck getimmer" werd omstreeks 1640 gebouwd. Het viel onder de buurtschap Kilder, maar in het archief der gemeente Bergh ook wel eens onder Braamt.

In de 18e eeuw bezat het een sierlijk zeskantig torentje, het behoorde toen aan Conradi uit Emmerik. Voordien was het in handen van de burgemeestersfamilies Rademaker en Bruins uit dezelfde stad. Uit het kohier van de grondbelasting van 1650 blijkt, dat erbij behoorden acht morgen bouwland en 6 1/2 morgen weiland.

Een reproduktie ervan - uit het jaar 1743 - bevindt zich op de secretarie. De vorm herinnert sterk aan die van het Berghse gemeentehuis. Een ophaalbrug gaf toegang tot het gebouw. Aan de weg van Zeddam naar Kilder vinden we thans nog de Loolaan, de vroegere oprijlaan naar het kasteel.

In 1809 werd het precies omschreven als het huis de Kemnade, een oud kasteel met toren en grachten. In de 19e eeuw is het gesloopt.

Het benedenstuk van het torentje met wenteltrap is begin van de 20e eeuw verdwenen. Daarvoor was het vanaf 1820 onbewoond geweest en vervallen geraakt. In 1920 werd 't Loo door Huis Bergh aangekocht van de erven Michiels van Kessenich. Het is nog altijd eigendom van Huis Bergh.

Het kasteeltje werd bewoond door onder andere de families Bruins Rademaker, Conradi en Van Marle.

Rond 1980 stond er nog wel in het bosje bij de boerderij 't Loo aan de Loolaan nr. 3 een oude poort en waren er nog wat fundamenten te zien. Aan de Heideveld ligt nog een klein stukje van de voormalige gracht, deze staat de laatste jaren vaak droog. Er heeft op dat stukje gracht in de winter menig buurtkind schaatsen geleerd.

Een gravure naar een tekening uit 1743 van
Jan de Beijer

Bronnen