Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Menting, Joannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit de Leeuwarder Courant van 3 oktober 1889

Joannes Menting was priester. Hij werd op 10 augustus 1833 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Bernardus Menting en Antonetta Weijman.

Menting begon zijn priesteropleiding waarschijnlijk nog net in de tijd van de Hollandse Missie (15921853). Aangezien het seminarie in 's-Heerenberg in 1842 werd gesloten, zal hij aan het seminarie in Warmond gestudeerd hebben. Na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 werd in 1857 het grootseminarie Rijsenburg in Driebergen geopend. Mogelijk heeft hij daar zijn studie afgerond. In 1858 werd hij tot priester gewijd.

Wat hij in de eerste jaren na zijn wijding heeft gedaan, kon niet worden achterhaald. Voor zover bekend, is hij nergens kapelaan geweest. In 1861 werd hij de tweede directeur van het grootseminarie Rijsenburg. Deze post heeft hij tot oktober 1871 bekleed.

In oktober 1871 werd hij benoemd tot pastoor in Kockengen. Hier heeft hij gestaan tot zijn benoeming in november 1883 tot pastoor van de Sint Bonifatiusparochie in Leeuwarden en deken van het dekenaat Leeuwarden.

Op maandag 30 september 1889 was deken Menting zich 's morgens in de sacristie van zijn kerk aan het klaarmaken voor de ochtendmis van 8 uur, toen hij plotseling onwel werd. Een dokter werd geroepen, en zijn kapelaans hebben hem nog het Heilig Oliesel toegediend, maar het mocht niet meer baten. Geheel onverwacht stierf hij, 56 jaar oud.

De uitvaart vond plaats op 3 oktober. De lijkrede werd gehouden door pastoor Nales uit 's-Heerenberg, die sinds zijn studiejaren bevriend was geweest met deken Menting.

Bronnen

  • Archieven.nl
  • Allefriezen.nl
  • Het Utrechts Archief, archieftoegang 558, Aartsbisdom Utrecht, instituten voor de priesteropleiding, lijst van directeuren
  • Op Delpher
    • Berichten over zijn benoemingen in diverse dagbladen
    • Leeuwarder Courant van 3 oktober 1889
    • De Tijd van 4 oktober 1889