Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Messing, Petrus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Petrus Messing is naar Amerika‎ geëmigreerd. Hij werd op 1 januari 1828 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Antonius Messing en Theodora Thijssen. Hij was een broer van Bernardus Antonius Messing.

Op 29 maart 1849 werd hij uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh wegens vertrek naar Noordamerica. Zij beroep was toen timmerman.

Over zijn verblijf in Amerika zijn geen nadere gegevens voorhanden. Wel lijkt het erop dat hij minstens één keer terug is geweest in Nederland. Op de passagierslijst van het stoomschip Caledonia dat in september 1870 naar Amerika voer, staat ene carpenter Piet Messing, oud 42 jaar. Deze gegevens kloppen met die van Petrus Messing.

De Nederlanders op de passagierslijst van de Caledonia


De Caledonia had 251 passagiers aan boord, maar naast Piet Messing waren er onder hen maar vijf andere Nederlanders. Het lag voor Nederlanders ook niet voor de hand dit schip te nemen, want het voer voor de Anchor Line of Transatlantic Steam Packet Ships van Glasgow in Schotland via Moville aan de noordkust van Ierland naar New York. De passagiers waren dan ook vooral Schotten, Ieren en verder Denen en Zweden.

Zo te zien reisde Piet Messing alleen. P. van der Weele en zijn dochter Suzanne kwamen uit Kortgene op Noord-Beveland. Waar het echtpaar Reder en hun dochtertje vandaan kwam, is niet bekend.

Bronnen