Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Montferland Run

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
MontferlandRun-logo.jpg
Gebrselassie tijdens de Montferland Run in 2007.

De Montferland Run is een hardloopwedstrijd van 15 kilometer met start en finish in 's-Heerenberg, die sinds 1996 georganiseerd wordt. De deelnemers lopen door het heuvelachtige landschap van het Montferlandse bos en doen onderweg de dorpen Stokkum, Beek en Zeddam aan.

Het parcours heeft uitdagende klimmetjes én wordt beschouwd als één van de mooiste wedstrijden van Nederland. De organisatie is in handen van Stichting Montferland Run in samenwerking met atletiekvereniging Argo uit Doetinchem. Er doen maximaal 3500 hardlopers mee; zowel recreatieve hardlopers als (inter)nationale topatleten.

Ook de media (zowel de regionale en landelijke dagbladen als radio en televisie) heeft de Montferland Run inmiddels "ontdekt" en omarmd. Dat komt vooral door de deelname van zowel nationaal als internationaal bekende atleten. Zo leidde in 2005 de komst van de Khalid Khannouchi (voormalig wereld-recordhouder op de marathon) tot het bezoek van een cameraploeg van NOS Studio Sport aan 's-Heerenberg. En in de edities daarna besteedde de NOS ruim aandacht aan de Montferland Run.

In 2007 waren er vijf cameraploegen aanwezig om de verrichtingen van o.a. loopfenomeen Haile Gebrselassie vast te leggen. In 2008 was het damesveld uitgebreid in beeld met o.a. Lornah Kiplagat en Sylvia Kibet.

De wedstrijd vind normaal op de eerste zondag in december plaats. De feestelijke 25ste editie, die 6 december 2020 zou plaatsvinden, is wegens de Corona-crisis een jaar uitgesteld tot 5 december 2021.


Externe link