Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Napoleon Bonaparte, Lodewijk

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Lodewijk-Napoleon-Bonaparte-Koning-van-Holland-1778-1846.jpg

Lodewijk Napoleon Bonaparte was koning van het Koninkrijk Holland. Zijn broer, keizer Napoleon Bonaparte van Frankrijk vormde deze Franse vazalstaat op 5 juni 1806 als opvolger van de Bataafse Republiek. Napoleon vond echter dat Lodewijk een te onafhankelijke koers voer en lijfde het koninkrijk op 1 juli 1810 in bij Frankrijk. Het Nederlanse grondgebied was toen Frans tot het in november 1813 zijn onafhankelijkheid terugkreeg.

Op 21 maart 1809 bezocht koning Lodewijk de gemeente Bergh. Dat bezoek heeft tot gevolg gehad dat de katholieken in Zeddam hun kerk terugkregen. Daarom heeft Zeddam een Koning Lodewijkstraat.

In 's-Heerenberg verbleef de koning in het kasteel waar destijds een seminarie was gevestigd. Op dat moment waren er ongeveer dertig priesterstudenten. Hij schonk geld zodat het aantal studenten opgevoerd kon worden tot zestig. Ook schonk hij 1200 gulden om een klokkentorentje op de nieuwe kerk te plaatsen. Deze Baustetterkerk uit 1805 is in 1897 vervangen door de huidige Pancratiuskerk.

Uit de Vriesche Courant van 29 maart 1809


Trivia

Koning Lodewijk is vaker in de Liemers geweest. Op 28 juli 1807 was hij in Zevenaar. Twee dagen eerder was er in Ooij een meisje te vondeling gelegd. De koning besliste dat zij op staatskosten zou worden opgevoed in een instituut. De vondelinge werd ingeschreven in het doopboek als Ludovica Hortensia Eugenia Josepha Antonia Ooij.

Bronnen