Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Old Ni-js 106

Uit Berghapedia
Versie door BenninkR (overleg | bijdragen) op 8 okt 2020 om 19:30 (cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
On106-cover.jpg

Old Ni-js 105 <==> Old Ni-js 107

Uitgave juli 2020

Inhoud

  • Pagina 2 | Heemkundekring Bergh
  • Pagina 3 | Ruth Mijnen: Van de redactie
  • Pagina 4 | ?: Honderd jaar voetbal in Bergh
  • Pagina 32 | Els Rutting: Voetbalmuseum Home of Football
  • Pagina 40 | Sponsors

Tekst Website

[Verspreiding juli 2020]

Van de redactie (pag 3)

Beste heemkundevrienden

Een sportief zomernummer ligt voor u, een themanummer. In dit nummer verhalen we de geschiedenis van 100 jaar Berghs voetbal. Met behulp van alle Berghse verenigingen brengen we deze geschiedenis in kaart.

Mooie verhalen over die eerste voetballers. Nog niet op mooie accommodaties, maar in de wei. Koeien eruit, voetballers erin. Tenues die pragmatisch worden gekozen. Een wit shirt of overhemd heeft iedereen wel in de kast hangen, toch? Heroïsche wedstrijden, promoties en degradaties. Wat opvalt is dat in een aantal plaatsen de kerk erg actief en betrokken is bij de oprichting van de voetbalverenigingen. Vooral kapelaan Marinus van Rooijen uit ’s-Heerenberg wordt meerdere malen genoemd. Hij zet zich ook in voor het voetbal in de buurtplaatsen. Naast wellicht kerkelijke motieven laat dit toch ook een echte liefhebber zien. Hij wordt ook wel de sportkapelaan genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt hij gevangen genomen en overlijdt hij in Dachau. Hij blijft in herinnering nog steeds aan het voetbal verbonden. Eerst draagt de voetbalvereniging in ’s-Heerenberg zijn naam, nu het sportcomplex.

Het meisjes- en damesvoetbal is nu een volwaardig onderdeel van bijna elke vereniging. Bij de voetbalvereniging ’t Peeske wordt even op de beginperiode rond de jaren zeventig ingezoomd. Een mooi inkijkje in het wel en wee van het damesvoetbal. In de afgelopen jaren kent het Berghs voetbal twee grote fusies. Demografische ontwikkelingen zijn belangrijke oorzaken en vijf zelfstandige verenigingen worden twee nieuwe fusieverenigingen. Een grote verandering en des te belangrijker om even stil te staan bij het verleden van alle clubs.

De redactie wenst u veel leesplezier en een prachtige zomer toe!

Blijf gezond!

Ruth Mijnen

Honderd jaar voetbal in Bergh (pag 4)

Old Ni-js nummer 106 staat in het teken van voetbal in Bergh. Misschien niet direct een thema voor een oudheidkundige vereniging, maar voor de Heemkundekring Bergh belangrijk genoeg om ook deze geschiedenis te belichten.

Voetbal als spel en sport is uitgevonden door de Engelsen, die met voetbalclub Notts County FC (1862) de oudste voetbalclub ter wereld hebben. In Nederland is het de in 1879 opgerichte Haarlemse Koninklijke HFC die zich de oudste van het land mag noemen. In het Berghse lijkt de Sport Vereniging Kilder de oudste van de nog bestaande voetbalverenigingen. Kilder heeft als officiële oprichtingsdatum 29 mei 1920. Echter al vóór 1915 had ’s-Heerenberg een voetbalteam onder de naam Berghse Voetbal Club (B.V.C.). Deze club bleek de voorloper van de latere Voetbalvereniging Marinus van Rooijen (M.v.R.). Hercules was de voorloper van de voetbalclub in Zeddam. >>>

MvR in het nieuws (pag 20)

16 december 1920 RK Voetbalvereeniging opgericht

Op voorspraak van de heren J. Ebbing en A. vd Heijden en met medewerking van kapelaan Oerbekke, is donderdagavond 16 december te ’s-Heerenberg, de R.K. Vereeniging B.V.V opgericht. Deze bestaat uit ongeveer 15 leden. Van de oude vereniging B.V.C. werd overgegeven een bedrag van ongeveer 40 gulden, 2 ballen en een medaillekast. Het bestuur werd als volgt samengesteld: Adviseur: Kapelaan Oerbekke. secretaris: A. vd Heijden, voorzitter: B. Hakfoort, penningmeester G. Giezenaar. >>>

Voetbalmuseum Home of Football (pag 32)

Al 50 jaar verzamelt Fred Baars uit Braamt alles wat met voetbal te maken heeft zoals sjaals, petten, voetbalshirts, ballen, schoenen, programmaboekjes, wedstrijdtickets, munten, voetbalmagazines, dvd’s, grammofoonplaten, kortom teveel om op te noemen.

Dat alles kun je bewonderen in het voetbalmuseum Home of Football, in de achtertuin van Fred en Els Baars in Braamt. De opening van het museum is op zaterdag 1 juli 2017 verricht door niemand minder dan Louis en Truus van Gaal. Zij komen voor deze plechtigheid speciaal overvliegen vanuit de Algarve, Portugal. Door de voetbalgordijntjes opzij te schuiven en daardoor het logo zichtbaar te maken, is het voetbalmuseum officieel door hen geopend. >>>