Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pas, Catharina Maria Francisca: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
(aanvulling 1962)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Toos Pas''' werd geboren te [[Zeddam]] op 2 mei [[1925]] als dochter van [[Pas, Johannes Gerardus|Johannes Gerardus Pas]] en Catharina Elisabeth Augustina Puntman. Zij overleed in [[2006]].
+
'''Catharina Maria Francisca Pas''', roepnaam Toos, is in de [[Tweede Wereldoorlog]] als koerierster actief geweest in het [[Verzet in WO II#Zeddam|verzet]].
  
In de [[Tweede Wereldoorlog]] is zij als koerierster voor het [[Verzet in WO II#Zeddam|verzet]] actief geweest. Ook haar [[Pas, Johanna Hendrika Maria|zus Ank]] en haar [[Pas, Antonius Gerardus Johannes|broer Tonny]] hebben daden van verzet gepleegd.
+
Zij werd op 2 mei [[1925]] geboren in [[Zeddam]] als dochter van [[Pas, Johannes Gerardus|Johannes Gerardus Pas]] en Catharina Elisabeth Augustina Puntman.
 +
 
 +
Ook haar [[Pas, Johanna Hendrika Maria|zus Ank]] en haar [[Pas, Antonius Gerardus Johannes|broer Tonny]] hebben in de oorlog daden van verzet gepleegd.
 +
 
 +
Haar broer Tonny is september [[1944]] door de Duitsers gearresteerd, waarna hij op 15 december van dat jaar overleed in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Correspondentie in Tonny's dossier in het Nationaal Archief duidt erop dat Toos van 25 tot 27 juni [[1962]] heeft deelgenomen aan een groepsreis naar Neuengamme, die plaatsvond onder auspiciën van de Oorlogsgravenstichting. Ook haar moeder zou meegaan, maar het lijkt erop dat dit niet is gebeurd, want op 2 juli (dus na de reis) stuurde zij "het ongebruikte plaatsbewijs" terug naar de Oorlogsgravenstichting. Zo te zien heeft Toos de reis dus alleen gemaakt.
 +
 
 +
De reis kon plaatsvinden dankzij een overeenkomst die Nederland en de Bondsrepubliek Duitsland in [[1960]] hadden gesloten. Een van de bepalingen hierin was dat de Bondsrepubliek voor een beperkt aantal nabestaanden per jaar gratis spoorwegvervoer in Duitsland (vanaf de [[grens]]) naar de begraafplaats en terug voor haar rekening nam. De Oorlogsgravenstichting werd belast met de uitvoering van deze bepaling en verstrekte de reisbiljetten.
 +
 
 +
Toos overleed op 24 januari [[2006]], 80 jaar oud. Zij werd begraven op de begraafplaats Moscowa in Arnhem, waar zij haar graf deelt met haar moeder ([[1897]]–[[1979]]) en haar zus Louise ([[1929]]–[[2007]]).
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*Gerhard Pas
 
*Gerhard Pas
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/115485A/file?eadID=2.19.255.01&unitID=115485A&query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief]
 +
*[http://www.graftombe.nl Graftombe.nl]
  
 
[[Categorie:Pas en Te Pas]] [[Categorie:Verzet in WO II Zeddam]]
 
[[Categorie:Pas en Te Pas]] [[Categorie:Verzet in WO II Zeddam]]

Huidige versie van 4 apr 2023 om 07:56

Catharina Maria Francisca Pas, roepnaam Toos, is in de Tweede Wereldoorlog als koerierster actief geweest in het verzet.

Zij werd op 2 mei 1925 geboren in Zeddam als dochter van Johannes Gerardus Pas en Catharina Elisabeth Augustina Puntman.

Ook haar zus Ank en haar broer Tonny hebben in de oorlog daden van verzet gepleegd.

Haar broer Tonny is september 1944 door de Duitsers gearresteerd, waarna hij op 15 december van dat jaar overleed in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Correspondentie in Tonny's dossier in het Nationaal Archief duidt erop dat Toos van 25 tot 27 juni 1962 heeft deelgenomen aan een groepsreis naar Neuengamme, die plaatsvond onder auspiciën van de Oorlogsgravenstichting. Ook haar moeder zou meegaan, maar het lijkt erop dat dit niet is gebeurd, want op 2 juli (dus na de reis) stuurde zij "het ongebruikte plaatsbewijs" terug naar de Oorlogsgravenstichting. Zo te zien heeft Toos de reis dus alleen gemaakt.

De reis kon plaatsvinden dankzij een overeenkomst die Nederland en de Bondsrepubliek Duitsland in 1960 hadden gesloten. Een van de bepalingen hierin was dat de Bondsrepubliek voor een beperkt aantal nabestaanden per jaar gratis spoorwegvervoer in Duitsland (vanaf de grens) naar de begraafplaats en terug voor haar rekening nam. De Oorlogsgravenstichting werd belast met de uitvoering van deze bepaling en verstrekte de reisbiljetten.

Toos overleed op 24 januari 2006, 80 jaar oud. Zij werd begraven op de begraafplaats Moscowa in Arnhem, waar zij haar graf deelt met haar moeder (18971979) en haar zus Louise (19292007).

Bronnen