Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Prinsessebosje

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Prinsessebosje is de officiële benaming voor 't Buukebuske en bevindt zich ten zuiden van de 's-Heerenbergseweg in Stokkum en aan de noordkant van het Nachtegaalslaantje, een oude verbindingsweg tussen Stokkum en 's-Heerenberg. Het Prinsessebosje sluit aan op de Plantage ten zuiden van het Nachtegaalslaantje. Het ligt voor iets meer dan de helft in Stokkum en iets minder dan de helft in 's-Heerenberg. Door het bosje lopen enkele wandelpaden. Ten westen van het bosje ligt een wijngaard van Wijngoed Montferland.

Het Prinsessebosje staat in de atlas Caarte van het graafschap Berghe van Theodorus Bücker uit 1727, en wordt daar al weergegeven als een bezitting van Huis Bergh. Juist het jaar daarvoor had graaf Frans Willem deze 6,5 hectare aangekocht van de geërfden van de Lengeler bosmark, om tot een groter geheel te komen.

De kaart die Bücker tekende is "ondersteboven": de onderkant is het noorden en de bovenkant is het zuiden. Onderstaande kaartuitsnede moet in gedachten dus omgedraaid worden. Behalve de naam Princesse Busken zijn te lezen Die Verckens Straitt en Die Verckens Weijde. In het noordelijke deel van de Plantage werden destijds blijkbaar varkens geweid. De hele weg van 's-Heerenberg naar Stokkum heette toen Varkenstraatje, maar tegenwoordig is er alleen even buiten Stokkum nog een weg die zo heet. Vanaf 's-Heerenberg heet de weg nu eerst De Gaarde en daarna Nachtegaalslaantje.

Het bosje is een mooi speelterrein voor kinderen, met al zijn hellingen en een diepe kuil die is ontstaan door het afgraven van zand voor de bouw van de 's-Heerenbergse Pancratiuskerk rond 1895.

Een landschappelijke bijzonderheid is de holle weg, die door vele voetstappen en regenwater is uitgespoeld in het Prinsessebosje. Mogelijk speelden de kinderen van de adellijke bezoekers van het Huis Bergh er vroeger vaak en is zo die naam ontstaan.

Op de kaart in Open Street Map wordt het bosje aangeduid met een alternatieve spelling: Princessebosje.


Kaarten

Het Princesse Busken (rechtsonder) op de kaart van Bücker uit 1727. Aan de overkant van de weg begint de Plantage.
De onderkant van de kaart is het noorden.
Klik op de kaart voor een vergroting.
Bezig met het laden van de kaart...