Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Randag, Pater Humbert

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Humbert Randag o.f.m. is een pater en kunstenaar. Hij ontwierp onder andere diverse gebrandschilderde ramen, zo ook voor de St. Jan de Doper in Kilder. Hij is als Wilhelmus Franciscus Maria Constantinus Randag geboren op 18 november 1895 te Amsterdam. Daar overleed hij ook op 22 augustus 1965.

Op 7 september 1916 wordt Humbert Randag te Alverna-Wijchen ingekleed in de orde der Franciscanen Minderbroeders. Op 11 maart 1923 volgt de priesterwijding in Weert. In oktober 1928 begint hij colleges te volgen in tekenen en schilderen bij Richard Roland Holst (1868-1938), directeur van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1929 behaalt Randag de ereprijs van deze Academie. Hij maakte het platenboek bij de kleine catechismus dat in 1949 bij uitgeverij Teulings in 's-Hertogenbosch verscheen onder de titel Luistert naar hem. Het bijbehorende tekstboekje is van de hand van Broeder Berthilo van de Broeders van Maastricht.

Humbert Randag ontwierp ook versieringen voor kerkelijke gewaden, voor kazuifels, koorkappen, schoudervelums en vaandels. In 1928 maakte hij een vaandel voor de Stille Omgang in Amsterdam. Hij maakte muurschilderingen, onder andere in de kerk van Sint Leonardus a Portu Mauritio aan de Haagweg te Leiden (in 1931) en in de kerk van Sint-Jan Geboorte te Hoogwoud in Noord-Holland (in 1947). In Leiden is er een lambrizering over de muurschilderingen heen getimmerd en in Hoogwoud zijn zij overgestucadoord.

De kerk van Kilder heeft tien gebrandschilderde ramen van Humbert Randag. Ook ontwierp hij de glazen voor de kerk van de Martelaren van Gorcum te Gorkum die is omgebouwd tot een woonflat.