Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reuling, Jacob Heinrich

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De binnen- en buitenkant van het bidprentje van Huub Reuling.
Klik vor een vergroting.

Jakob Reuling (roepnaam Huub) werd op 3 mei 1924 geboren in Klein-Netterden als zoon van Jakob Reuling en Johanna Milder. Later is hij met zijn ouders en de rest van het gezin naar Stokkum verhuisd. Het gezin Reuling woonde toentertijd in het huis dat nu als adres Nachtegaalslaantje 6 heeft en tegenwoordig bewoond wordt door Theo Hansen en zijn gezin.

Omdat vader Reuling van oorsprong Duitser was, werden zijn zonen automatisch Volksduitser en daarmee verplicht om te dienen in het Duitse leger.

Na een jaar bij Düffels te Stokkum als molenaarsknecht gewerkt te hebben vertrok Huub in 1942 als soldaat van het Duitse Afrikakorps onder leiding van veldmaarschalk Rommel naar de Noord-Afrikaanse woestijn.

Op 17 maart 1943 sneuvelde hij in Tunis. Hij rust tegenwoordig op de oorlogsbegraafplaats Bordj-Cedria, ongeveer 25 kilometer ten oosten van Tunis. Hier liggen 8.562 Duitsers die van november 1942 tot mei 1943 in Tunesië zijn gesneuveld of in krijgsgevangenschap zijn overleden. Oorspronkelijk waren zij over verschillende begraafplaatsen verspreid, maar in de jaren 1973-1975 zijn ze op Bordj-Cedria samengebracht.

Zijn oorlogsjaren staan als volgt op zijn bidprentje vermeld:


Op 2 mei 1942 volgde hij de roep van het vaderland. Na zijn opleiding in Groß-Lichterfelde bij Berlijn, ging hij naar Afrika. Bij het afslaan van een vijandelijke aanval bij Mareth, Zuid-Tunesië, werd hij op 17 maart 1943 dodelijk getroffen door een granaatsplinter. Hij volgde zo zijn oudere broer Bernhard, die op 15 februari aan het Oostfront de heldendood stierf.

Zijn compagniescommandant schreef: Wij verliezen met onze kameraad een soldaat die zijn plicht steeds tot volle tevredenheid van zijn meerderen vervulde en bij zijn kameraden zeer geliefd was. Hij was een van onze besten.

Hij werd met militaire eer begraven op het oorlogskerkhof in de oase El Mdou bij Gabes.


Huub was een broer van Gert, Benno en Hans Reuling.

Bronnen