Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Spitzen, Otto Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Otto Antonius Spitzen was een priester die aan het seminarie in 's-Heerenberg heeft gestudeerd. Hij werd op 10 oktober 1823 geboren in Steenwijkerwold als zoon van Hendrik Spitzen en Maria Fleer.

Na de sluiting van het seminarie in 's-Heerenberg in 1842 vervolgde hij zijn studie aan het seminarie in Warmond. Toen hij afstudeerde was hij nog te jong om tot priester te worden gewijd, zodat hij in 1845 naar de universiteit van München ging om colleges te volgen bij de theoloog Ignaz von Döllinger. In München werd hij op 20 september 1845 tot subdiaken gewijd. Zijn priesterwijding ontving hij op 6 juni 1846 in Oegstgeest van bisschop Van Wijckerslooth.

Hij was kapelaan in Zwolle en Groningen voor hij in 1851 werd hij benoemd tot professor aan het seminarie te Warmond. In 1858 werd hij benoemd tot hij de eerste pastoor van Heino, vanwaar hij in 1866 werd overgeplaatst naar Zwolle.

Spitzen was een hoogontwikkeld mens. Hij was actief op het gebied van kunst en wetenschappen en was lid van meerdere genootschappen op het gebied van geschiedenis en oudheidkunde. Door publicatie van brieven en artikelen nam hij actief deel aan het maatschappelijk en religieus debat van zijn dagen.

Hij overleed in Zwolle op 1 augustus 1889, 65 jaar oud.

Bronnen