Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vanegbuurt

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
VANEG woningen in de Kouwenbergstraat

De Vanegbuurt is een niet officiële benaming voor een buurt in 's-Heerenberg bestaande uit VANEG-woningen. Deze woningen staan in de Kouwenbergstraat (alleen aan de oostkant), in de Burgemeester Rietveldstraat (beide zijden), in de Professor van der Leeuwstraat (alleen aan de westkant) en aan het aangrenzende deel van de Lengelseweg. Deze woningen zijn gebouwd in de periode 1965-1967.

Ook veel woningen aan de Kornhorst lijken op VANEG-woningen, maar hebben aan de voorzijde een uitgebouwd halletje bij de voordeur. Deze woningen zijn uit 1975-1976.

VANEG-woningen zijn typische (rijtjes-)woningen met systeembouw uit de 60er en 70er jaren. Kenmerkend is het ontbreken van metselwerk in de gehele voor- en achtergevel. Alleen de zijgevels van de hoekwoningen hadden een blinde muur van metselwerk. De isolatiewaarde van deze gevels was oorspronkelijk slecht en vele van deze woningen hebben dan ook later aangepaste gevels. In sommige woningen is daarbij metselwerk gebruikt.

Het VANEG systeem is ontwikkeld door de firma Van Egteren Bouwnijverheid N.V.

In 's-Heerenberg zijn meer woningen te vinden met voor- en achtergevels met systeembouw. Vaak hebben deze woningen nog wel links en rechts een smalle strook metselwerk en bestaat alleen het middendeel met de ramen en voordeur uit een systeemgevel.

Het buurtje is ingedeeld bij het Wijkplatform 's-Heerenberg Oost.