Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Operatie Varsity

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Varsity)
Ga naar: navigatie, zoeken
Britse gliders op weg naar de landingszone rond Hamminkeln

Operatie Varsity was de benaming voor de luchtlandingsacties rond Rees en Wesel in de ochtend van 24 maart 1945. Het doel van de operatie was het realiseren van een bruggehoofd aan de rechter Rijnoever voor de uiteindelijke oversteek van het geallieerde landleger. Deze luchtlandingen waren onderdeel van Operatie Plunder.

Met de uitvoering van Operatie Varsity waren twee luchtlandingsdivisies, de Britse 6e Luchtlandingsdivisie en de Amerikaanse 17e Luchtlandingsdivisie, betrokken. De parachutisten en de troepen in zweefvliegtuigen werden op de rechter-Rijnoever gedropt bij het dorpje Hamminkeln, in de buurt van Wesel, op de heuvels op de rechter Rijnoever, bij de weg- en spoorbruggen over de Issel en in het Diersfordter Wald.

Doordat de parachutisten en andere luchtlandingstroepen dit keer vlakbij het front werden neergelaten, zo'n acht kilometer achter de Rijn, werden zij bij de landing door Duitse troepen ontvangen met gericht vuur en leden ze zware verliezen. Toch wisten zij zich te hergroeperen, en na 24 uur hadden zij de hun gestelde doelen in handen. Daarop kon de oversteek van de Rijn door het geallieerde landleger beginnen. Deze operatie begon met de oversteek van een verkenningseenheid van 450 SAS-commando's in jeeps. Deze actie kreeg de codenaam Operatie Archway mee. De daarop volgende grootschalige oversteek had als codenaam Operatie Widgeon.

Al deze operaties samen heetten Operatie Plunder.