Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rees

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Rees.jpg

Rees is een gemeente in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen in het district Kleef. De stad heeft anno 2014 ruim 21.244 inwoners. Naburige steden zijn onder andere aan de overkant van de Rijn Goch en Kalkar en aan dezelfde kant Emmerik en Wesel. Rees ligt aan de rivier de Rijn.

Herkomst van de naam

De naam Rees komt van "rijs" , in het Middelnederlands "ries", in het Oud-Saksisch en Oud-Hoogduits "hris". "Rijs" slaat op struikgewas, dunne buigzame takken van laag geboomte of struiken, vaak van een wilgensoort. De naam "Rees" wordt toegeschreven aan de vele struiken die op die plek aan de Rijn groeiden.

Tweede Wereldoorlog

Na de Novemberrazzia's van 1944 werden veel jongens en mannen uit Zuid-Holland en Apeldoorn, maar ook uit Haarlem gedwongen tewerkgesteld in het Arbeitslager Groin bij Rees, dit wordt meestal aangeduid met de naam Kamp Rees. Werkzaamheden daar bestonden uit de aanleg van militaire versterkingen, zoals het graven van tankvallen. Deze zware arbeid moest verricht worden met gebrekkig materiaal, slechte huisvesting en onvoldoende voeding in de barre winterkou van 1944-1945. De meeste mannen en jongens waren al die tijd slechts gekleed in wat ze aanhadden toen ze door de Duitsers waren opgepakt. Bronnen maken melding van zodanig zware ontberingen dat in februari 1945 al een derde van de tewerkgestelden dood, verminkt of ernstig ziek was.

Bronnen

  • Stadt Rees
  • E. Förstemann, Alt Deutsches Namenbuch, 1967