Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zwaab, Moses Barend

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 30 jun 2020 om 08:31 (Zijn kinderen: redactie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Moses Barend Zwaab werd op 7 januari 1855 geboren in Scharmbeck bij Wesel als zoon van Barend Meijer Zwaab en Hanne Moses Straus. Zijn ouders waren al voor zijn geboorte inwoners van 's-Heerenberg, maar Moses is om de een of andere reden in Scharmbeck ter wereld gekomen.

Hij is in 's-Heerenberg opgegroeid en woonde daar nog steeds toen hij op 13 juli 1878 in Castrop-Rauxel bij Münster in Westfalen trouwde met Johanna Marcus. Kort daarna, op 26 augustus 1878, werd dit huwelijk ingeschreven in 's-Heerenberg. De echtheid van het afschrift van hun huwelijksakte uit Castrop-Rauxel was in die tussentijd bevestigd door achtereenvolgens het ministerie van buitenlandse zaken van het Duitse Rijk in Berlijn, het Nederlands gezantschap in Berlijn en het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag. Dat was verrassend snel gebeurd op 1, 2 en 6 augustus. Men kan zich afvragen waarom er zowel voor als na die data bijna drie weken zijn verstreken.

Op de dag dat zijn huwelijk in 's-Heerenberg werd ingeschreven, betrokken Moses en zijn vrouw daar een eigen woning. Daar werd op 8 januari 1879 hun eerste zoon geboren, Barend Moses, maar de baby overleed al na elf dagen. In mei 1879 werden Moses en zijn vrouw uitgeschreven wegens vertrek naar Castrop, maar dit was slechts tijdelijk. Moses was al op 8 juni terug in 's-Heerenberg, maar zijn vrouw kwam pas terug na de geboorte op 11 november van hun tweede zoon Julius. Waarschijnlijk heeft zij haar zwangerschap in een vertrouwde omgeving willen volbrengen.

Moses verhuisde op 14 juli 1903 met zijn vrouw en dochter Johanna naar Elten. Daarvandaan kwam hij op 15 juni 1920 alleen terug naar 's-Heerenberg. Zijn vrouw leefde toen nog. Was hij van haar gescheiden? Over Moses' verdere lot zijn geen gegevens voorhanden. Gezien zijn geboortejaar is het aannemelijk dat hij nog voor de oorlog is overleden, maar een Nederlandse overlijdensakte is er van hem niet gevonden.

Zijn kinderen

  • Barend Moses, op 8 januari 1879 geboren in 's-Heerenberg, elf dagen later aldaar overleden.
  • Julius
  • Johanna
  • Margaretha, op 20 september 1883 geboren in 's-Heerenberg, de volgende dag aldaar overleden.

Bronnen