Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Braamt

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Braamt is een dorpskern in de voormalige gemeente Bergh. Braamt ligt enkele kilometers ten zuiden van de A18 en direct naast de doorgaande weg van Doetinchem naar 's-Heerenberg. Het dorp beschikt over een R.K. kerk en een molen, en heeft iets meer dan 1000 inwoners.

Braamt is een kerkdorp dat vanouds als buurtschap hoorde bij de parochie Zeddam, gegroeid door ontginning van de heidevelden en woeste gronden in de Zeddammermark. In 1245 wordt het dorp vermeld als "Brameth". De naam zal wel met braambegroeiing te maken hebben.

Braamt kent een oud gilde, het St. Jorisgilde, vermeld in 1713 en een schutterij st. Martinus. Een hof te Braamt wordt vermeld in 1245 (Kersjes).

In 1949 werd Braamt afgescheiden van de parochie Zeddam en kreeg het dorp een eigen kerk, die op 6 november van dat jaar werd ingewijd door mgr. Huurdeman, vicaris-generaal van het bisdom Utrecht. De patroon is O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand.
Tegenover Auberge Graaf Hendrik in Braamt staat een aardig carnavalsbeeldje. Verder zijn er de kampeerboerderijen Te Boomsgoed en De Blonde Hoeve.


Stroombroek (Braamtse Gat)

Stroombroek, in de volksmond ook wel het Braamtse Gat of Braompse Gat genoemd, is een voormalige zandwinningsplas nabij het dorp Braamt, gelegen tussen 's-Heerenberg en Doetinchem. Het meer dat na de zandwinning ontstond, is populair in de regio Bergh/Montferland, de Duitse grensstreek en ook veel mensen uit Doetinchem verblijven er in de zomer en lente. De ligging van het meer is bijzonder want het ligt aan de voet van de Montferlandse heuvels en heeft daarmee vooral gezien vanuit het noorden een haast on-Nederlandse aanblik. Aan de zuidkant van het meer ligt Bungalowpark Stroombroek, een grootschalig bungalowpark, onderdeel van de keten Landal Greenparks. In september 2005 werd de gegijzelde Claudia Melchers twee dagen vastgehouden in dit bungalowpark. Aan de oostzijde van het meer bevindt zich een waterskibaan die in 2006 is geopend.

Allerhande

Fietstocht Rondje Bergh

In de Fietstocht Rondje Bergh worden genoemd:

Kaart

<googlemap lat="51.929977" lon="6.266756" zoom="14"> 51.936222, 6.266413, Stroombroek, ook wel het Braamtse Gat genoemd. 51.93228, 6.2677, Bungalopark Palestra. 51.931565, 6.262293, Pretpark Land van Jan Klaassen </googlemap>

Bibliotheek Heemkundekring

In de bbliotheek van de Heemkundekring Bergh staan bij de rubriek Braamt:

Externe link