Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kilder

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het dorp

molen kilder

Kilder is een dorp in de voormalige gemeente Bergh. Het had in 2004 ongeveer 1460 inwoners. Het ligt op vijf kilometer ten zuid-westen van Doetinchem en op een kleine tien kilometer noordwaarts van 's-Heerenberg. In 1883 telde Kilder ongeveer vijftig woningen.

De naam Kilder komt rond 1340 voor het eerst voor in de leenakten van Huis Bergh. Namen die werden gebruikt zijn Killer, Kilre en Kelre. De betekenis van het woord "kil" is van vroeger uit een diepte tussen zandbanken, maar ook een geul waar vroeger het water naar een waterrad werd begeleid. Kelrewich de tegenwoordige Kelreweg is een van de oudste wegen van Kilder die vermeld staat.

Kilder staat bekend om zijn rijke verenigingsleven. Voetbalclub s.v. Kilder, Sportvereniging Wilskracht, Toneelvereniging Vrolijk, Schutterij Sint Jan en Muziekvereniging Sint Jan zijn hier voorbeelden van.

De kerk van St. Jan de Doper in Kilder is een neogotisch gebouw uit 1885-1886, ontworpen door Alfred Tepe. De glas-in-loodramen van de kerk zijn ontworpen door Pater Humbert Randag, Franciscaan. Het is nu een monument.

Van de openbare lagere school, die in 1893 is ontworpen door Hendrik Ovink uit Doetinchem, staat alleen het woonhuis er nog. Het woonhuis is een gemeentelijk monument.

De Rembrandtmolen en het hagelkruis zijn de rijksmonumenten van Kilder.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Trivia

Bibliotheek Heemkundekring

In de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh staan bij de rubriek Kilder de volgende boeken:

  • Toos Jansen en Theo Kock: Prentenboek over Kilder en het Wehlsebroek
  • Kok Majoor: S.V. Kilder 75 jaar (1995)
  • Hans Megens: Muziekvereniging St. Jan Kilder zestig jaar (1945-2005)
  • Toos Jansen, Henk Harmsen en tal van oud-leerlingen en -leerkrachten: Van griffel tot pc - 100 jaar onderwijs in Kilder (1993).

Externe verwijzing