Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Muziekvereniging Sint Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Muziekvereniging Sint Jan is de muziekvereniging/ harmonie van Kilder. Het orkest staat onder leiding van Krijn van Delzen. De malletband van Sint Jan staat onderleiding van Wilfred Elshof. Oefenruimte is in het dorpshuis 't Kelrehuus.

Het opleidingorkest staat onder leiding van Jos Kok en is een samenwerkingverband met Harmonie Volharding uit Beek en Harmonie Volharding uit Stokkum. Door deze samenwerking is het opleidingsorkest een volwaardig harmonieorkest geworden, met een volledige bezetting.

Lijst van dirigenten

Harmonie

Het harmonie orkest komt tegenwoordig uit in de derde divisie, wat overeenkomt met de voormalige afdeling Uitmuntendheid. Van 1995 tot 2003 kwam Sint Jan uit in de Ere afdeling, de huidige 2e divisie. Onder leiding van dirigent Jan Visser werden in Doetinchem (1996) en Veldhoven (1999) concoursen afgesloten in de Ere afdeling met een Eerste Prijs. Nadat in 2000 vele jeugdleden werden ingepast in het orkest bleek dat het niveau dat in de Ere afdeling werd behaald, te hoog was. Om de continuïteit van de vereniging te bewaken is tijdens de algemene ledenvergadering van 2001 besloten om vrijwillig een afdeling terug te gaan. Zo is het dat de harmonie van Sint Jan nog steeds in de derde divisie uitkomt.

Malletband

Nadat in 1993 te Rucphen (Noord-Brabant) het Nederlands Kampioenschap is behaald, is het lyrakorps over gegaan in een malletband. Hiervoor was een flinke investering nodig vanuit het instrumentenfonds. Een malletband is een slagwerkgroep waarbij ook melodisch gestemde slaginstrumenten worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de xylofoon, vibrafoon en de marimba.

In 1997 wordt in Amsterdam wederom de kampioenswimpel behaald, en is promotie naar de 2e divisie een feit. Ook in 2000 wordt deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap in Nedeweert, maar deze wordt op een haar na gemist. Wel wordt er promotie afgedwongen naar de 1e divisie. In het bondsblad wordt het optreden van malletband Sint Jan als "gedurfd en verfrissend" beschreven. Voor het eerst is aan de bezetting van een malletband ook een basgitaar toegevoegd.

In 2002 en in 2005 worden in respectievelijk Goirle en Etten-Leur (Noord-Brabant) eerste prijzen behaald. Wegens het inpassen van vele jeugdleden en het stoppen van ervaren leden wordt in 2009 besloten dat de malletband vrijwillig een divisie lager gaat musiceren.

Opleidingsorkest

De besturen van muziekverenigingen van de voormalige gemeente Bergh komen jaarlijks één of meerdere malen bij elkaar om de gang van zaken door te nemen. In 2002 is tijdens de jaarlijkse vergadering door muziekvereniging Sint Jan Kilder en Harmonie Volharding Beek besloten om gezamenlijk een opleidingsorkest te creëren. Doordat de overstap van jeugdleden naar de A-orkesten te groot is gebleken en er bij beide verenigingen onvoldoende jeugdleden waren om een volwaardig orkest te vormen is besloten om gezamenlijk het Opleidingsorkest Beek-Kilder (OBK) te formeren. Muzikaal leider wordt Jos Kok, die namens Muziekschool Bergh bij beide verenigingen de muziekles voor houtinstrumenten verzorgt.

In 2007 komen ook de jeugdleden Harmonie Volharding uit Stokkum bij het opleidingsorkest. Hierdoor ontstaat een volwaardig harmonieorkest, dat her-en-der nog wel wordt aangevuld met ervaren muzikanten uit het A-orkest, om zo de jeugdleden te ondersteunen.

Kelremuzikanten

Muziekvereniging Sint Jan heeft ook een eigen blaaskapel: de Kelremuzikanten. De muzikanten zijn allen spelend lid van Sint Jan, en repeteren gemiddeld één keer in de twee weken op zondagmorgen. Het repetoire is zeer divers. Van Egerländermuziek tot Tsjechisch, en van Bigband tot carnaval.

Evenementen & Activiteiten

Muziekvereniging Sint Jan is een actieve vereniging die een graag geziene gast is tijdens de evenementen in het dorp. Zo geeft Sint Jan jaarlijks acte de présence tijdens de kermis, de carnaval, het schuttersfeest, koninginnedag, de 1e Heilige Communie, het inhalen van de avondvierdaagse en worden feestelijke gebeurtenissen veelal met een serenade opgefleurd.

Ook verzorgt Muziekvereniging Sint Jan drie tot vier concerten per jaar, waarvan er één in samenwerking gebeurt met de Laetare-basisschool. Hierdoor bewaakt Sint Jan ook de culturele en muzikale vorming binnen het dorp. De overige concerten variëren van een traditioneel koffie-, kerst- of nieuwjaarsconcert tot een amusementsconcert of barbecueconcert.

Andere activiteiten zijn:

  • Rommelmarkt en Fancy Fair, jaarlijks 2e Pinksterdag
  • Muzikale rondgang, jaarlijks 1e zaterdag van oktober
  • Donateursactie, jaarlijks 1e week van maart
  • Oliebollenactie, jaarlijks 30 december
  • Oud papier ophalen, maandelijks de derde zaterdag

Internationaal

Gemiddeld eens in de vijf jaar trekt Sint Jan Europa door om ook in het buitenland muziek te maken. Zo zijn ze in 1988 in Sauerland geweest. Toen werd Arnsberg aangedaan. Hoogtepunt was het optreden in Dortmund, waar een Europees Regeringsoverleg was. In 1992 werd afgereisd naar Villars Burquin in de Zwitserse Jura. Hier werd onder andere live op de Zwitserse Nationale Radio gespeeld. In 1996 ging de reis naar het Zwarte Woud, en wel naar Alpirsbach om precies te zijn. Het slotconcert in het Kurhaus aldaar vormde het hoogtepunt. In zowel 2001 als 2007 werd Eschwege aangedaan. Dit is een Duits stadje even ten westen van Erfurt. Hier wordt het laatste weekend van juni het Sint Johannisfest gevierd (Nederlands: Sint Jansfeest).

Sint Jansnacht

In 2008 heeft Sint Jan voor de eerste keer de Sint Jansnacht gevierd. Na Scandinavische traditie, waarop de geboortedag van Sint Johannes de Doper wordt gevierd, is de invulling die muziekvereniging Sint Jan aan dit feest geeft een muzikale. Samen met de band HIKE en het koor One More Voice werd door Sint Jan een spetterend concert gegeven in de trent van Night of the Proms. De publieke belangstelling vanuit Kilder en omliggende dorpen is overweldigend.

Externe link