Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Muziekvereniging Sint Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Muziekvereniging Sint Jan is de muziekvereniging/ harmonie van Kilder. Het orkest staat onder leiding van Jan Nellestijn. De malletband van Sint Jan staat onder leiding van Wilfred Elshof. De repetities zijn in het dorpshuis 't Kelrehuus. De harmonie repeteert op zaterdag van 17.30 uur tot 19.45 uur. De malletband oefent op donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Lijst van dirigenten

Harmonie

Het harmonieorkest promoveerde in 2016 onder leiding van Jan Nellestijn naar de tweede divisie. Van 1995 tot 2003 kwam Sint Jan uit in de Ereafdeling, zoals de 2e divisie toen heette. Onder leiding van dirigent Jan Visser werden in Doetinchem (1996) en Veldhoven (1999) concoursen afgesloten in de Ereafdeling met een Eerste Prijs. Nadat in 2000 vele jeugdleden werden ingepast in het orkest bleek dat het niveau dat in de Ereafdeling werd behaald, te hoog was. Om de continuïteit van de vereniging te bewaken is tijdens de algemene ledenvergadering van 2001 besloten om vrijwillig een afdeling terug te gaan.

Malletband

Nadat in 1993 te Rucphen (Noord-Brabant) het Nederlands Kampioenschap werd behaald, is het lyrakorps over gegaan in een malletband. Hiervoor was een flinke investering nodig vanuit het instrumentenfonds. Een malletband is een slagwerkgroep waarbij ook melodisch gestemde slaginstrumenten worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de xylofoon, vibrafoon en de marimba.

In 1997 werd in Amsterdam wederom de kampioenswimpel behaald, en was promotie naar de 2e divisie een feit. Ook in 2000 werd deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap in Nedeweert, maar dit wordt op een haar na gemist. Wel werd er promotie afgedwongen naar de 1e divisie. In het bondsblad werd het optreden van malletband Sint Jan als "gedurfd en verfrissend" beschreven. Voor het eerst was aan de bezetting van een malletband ook een basgitaar toegevoegd.

In 2002 en in 2005 werden in respectievelijk Goirle en Etten-Leur (Noord-Brabant) eerste prijzen behaald. Wegens het inpassen van vele jeugdleden en het stoppen van ervaren leden werd in 2009 besloten dat de malletband vrijwillig een divisie lager ging musiceren.

Kelremuzikanten

Muziekvereniging Sint Jan heeft ook een eigen blaaskapel: de Kelremuzikanten. De muzikanten zijn allen spelend lid van Sint Jan, en repeteren gemiddeld één keer in de twee weken op zondagmorgen. Het repertoire is zeer divers. Van Egerländermuziek tot Tsjechisch, en van Bigband tot carnaval.

Evenementen & Activiteiten

Muziekvereniging Sint Jan is een actieve vereniging. Elk jaar worden er zo'n vier concerten gegeven, die variëren van een traditioneel voorjaarsconcert tot een spetterende show met muzikale gasten. Hoogtepunt was het concert op 17 maart 2024, met als speciale gasten de Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem en de wereldberoemde bastrombonist Jos Jansen.

De muziekvereniging is een graag geziene gast tijdens de evenementen in het dorp. Zo geeft Sint Jan jaarlijks acte de présence tijdens de kermis, carnaval, het schuttersfeest, en koningsdag.

Jeugd

Door nauwe samenwerking met Laetare-basisschool bewaakt Sint Jan de culturele en muzikale vorming binnen het dorp.

Andere activiteiten zijn:

  • Rommelmarkt en Fancy Fair, jaarlijks op tweede pinksterdag
  • Donateursactie in het voorjaar
  • Oliebollenactie in samenwerking met Buurtsuper Lanke, jaarlijks op 30 december
  • Oud papier ophalen, maandelijks de derde zaterdag

Internationaal

Gemiddeld eens in de vijf jaar trekt Sint Jan Europa door om in het buitenland muziek te maken. Zo zijn ze in 1988 in het Sauerland geweest. Toen werd Arnsberg aangedaan. Hoogtepunt was het optreden in Dortmund, waar een Europees Regeringsoverleg was.

In 1992 werd afgereisd naar Villars Burquin in de Zwitserse Jura. Hier werd onder andere live op de Zwitserse Nationale Radio gespeeld.

In 1996 ging de reis naar het Zwarte Woud, en wel naar Alpirsbach om precies te zijn. Het slotconcert in het Kurhaus aldaar vormde het hoogtepunt.

In zowel 2001 als 2007 werd Eschwege aangedaan. Dit is een Duits stadje even ten westen van Erfurt. Hier wordt het laatste weekend van juni het Sankt Johannisfest gevierd (Nederlands: Sint Jansfeest).

In 2018 werd het Duitse Schörzingen bezocht. Daar werd van 15 t/m 17 juni het 200-jarig bestaan van de plaatselijke muziekkapel en het 110-jarig bestaan van de muziekvereniging gevierd.

Externe link