Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kermis

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het woord kermis is afgeleid van kerkmis. De meeste kermissen in Bergh worden georganiseerd door het plaatselijke gilde of de plaatselijke schutterij.

Azewijn

De kermis in Azewijn is op de eerste zondag op of na 21 september en duurt één dag. De kermis wordt georganiseerd door de Schutterij Wilhelmina en geopend met een processie.

Beek

De kermis voor Beek en Loerbeek is vanaf de laatste zondag in augustus tot en met de dinsdag (drie dagen). De kermis wordt mede georganiseerd door het plaatselijke Sint Jansgilde, die tijdens de kermis hun Koning bepalen.

Braamt

De kermis in Braamt begint op de 2e zondag van juni en duurt drie dagen. De kermis wordt georganiseerd door de Hooglandse Schutterij Sint Martinus.

's-Heerenberg

De kermis in 's-Heerenberg begint op de derde vrijdag van juni en duurt vier dagen. Tot de 80er jaren begon de kermis op de derde zondag in juni en duurde drie dagen. De kermis in 's-Heerenberg heeft een eigen website.

Kermis 1918, draaimolen
Fam. Reijnier-Frech
Kermis voor het stadshuis van Bergh in 1927 met draaimolen
en Kop van Jut

Kilder

De kermis in Kilder begint op de zaterdag (???) voor de tweede zondag van september en duurt drie dagen. In het verleden was deze kermis tegelijk met de Airborne-wandeltocht in Oosterbeek. De kermis wordt georganiseerd door de Schutterij Sint Jan Kilder.

Lengel

De vliegenkermis of knollenkermis in Lengel die de laatste van het seizoen is, begint op de tweede zondag na 10 oktober.Het begin van de kermis wordt op zondagmiddag altijd gevormd door het zogenaamde vendelzwaaien door Schuttersvereniging St. Antonius. Deze schutterij is ook de organisator van de kermis.

Stokkum

De kermis in Stokkum is vanaf zaterdagavond voor de eerste zondag na 3 oktober. Tijdens de kermis van 1994 wijdde Pastoor Nollen het heropgerichte hagelkruis in. De kermis in Stokkum wordt georganiseerd door het Sint Oswaldusgilde Stokkum.

Vinkwijk

Jan Lukkezen schrijft over "De eerste kermis in Vinkwijk na de oorlog in Old Ni-js nr. 42. In Vinkwijk wordt tegenwoordig geen aparte kermis meer georganiseerd, dit is overgenomen door Zeddam.

Wijnbergen

Wijnbergen heeft geen kermis meer. Omstreeks 1860 was de kermis op 11 november (de dag van Sint Martinus). In de 20e eeuw begon de kermis op de zondag na Maria Tenhemelopneming (15 augustus). De schutterij van Sint Martinus uit Dichteren zat dan aan de ene kant van de kerk en de schutterij Sint Martinus van Wijnbergen aan de andere kant van het middenpad. De vaandels van de opgeheven schutterij zijn opgeslagen in de Kemnade.

Zeddam

De kermis in Zeddam is vanaf de eerste zondag na 3 juli en duurt drie dagen. De kermis wordt georganiseerd door de Schutterij Sint Johannes Zeddam.

Links