Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wijnbergen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wijnbergen (buurtschap) is een buurtschap gelegen in het uiterste noordoosten van de voormalige gemeente Bergh, tegen de grens met Doetinchem. Feitelijk gezien is Wijnbergen groter, een groot deel van Wijnbergen ligt in de gemeente Doetinchem. Dat deel is veel dichter bevolkt, en heeft een dorps- tot stedelijk karakter.

Geschiedenis

In vroeger tijden behoorde Wijnbergen tot het graafschap Bergh. In het archief van Huis Bergh wordt een leenbrief bewaard van 1596, waarbij de Staten van Gelderland de graaf van den Bergh belenen met het Huis Bergh, het gericht in de stad, de gerichten van Zeddam, Netterden, Wijnbergen en de Heezen en de munt en de gruit in Dieren op de Veluwe. Ook voor 1596 was Bergh in Wijnbergen heer en meester: er zijn oudere leenbrieven bewaard gebleven van 1473, 1424, 1417 en zelfs van 1354. In het stuk van 1354 wordt Willem I van den Bergh beleend zoals voor hem Adam III van den Bergh en zijn voorouders beleend waren. Het lijkt wel zeker dat hun rechtsmacht in Wijnbergen reeds in 1237 bestond. In 1832 behoorde Wijnbergen bij de kadastrale gemeente Zeddam, Sectie A Wijnbergen (ten westen van de huidige Doetinchemseweg) en Sectie B De Kemenade (ten oosten van de huidige Doetinchemseweg).

In 1966 werd het Harreveld - dat is het Wijnbergse gebied op de rechteroever van de Oude IJssel - afgestaan aan de stad Doetinchem, die er het industriepark Verheulsweide vestigde. In 1984 ging het gedeelte van Wijnbergen aan de Doetinchemse kant van de A18, waar onder andere de kerk gelegen is, naar de gemeente Doetinchem.

Religie

Wijnbergen is van overwegend rooms-katholieke signatuur. In het Doetinchemse deel van Wijnbergen staat de Sint Martinuskerk.

Naamsverklaring onder voorbehoud

Wijnbergen heeft niets met druivenplukkers van doen. Professor De Vries gelooft dat het een fantasienaam is maar dat is niet waarschijnlijk. Een oude schrijfwijze voor Wijnbergen is Winborg. Eén van de vele notities die archivaris 'meester' Kremer heeft gemaakt, luidt: "Winne is het, vooral in het oosten van ons land, gebruikte woord, dat beantwoordt aan het Oud Hoogduits winne, winni en dat 'weide' betekent." Dit zou wel eens dichter bij de waarheid kunnen liggen zodat we uitkomen bij een burcht midden in de weilanden.
Een andere mogelijkheid wordt door Antoon Berentsen geopperd. "Wini" betekent in Oldhoogduits "vriend" (zie Wikipedia). Weide = wide/wida)

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

</googlemap>

Externe Links