Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Keurentjes, Johannes Wilhelmus Gerardus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
(aanvulling uit toegevoegde bronnen)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Kapelaan Keurentjes Beek.jpg|right|200px]]
+
[[Bestand:Kapelaan Keurentjes Beek.jpg|right|thumb|200px]]
'''Jan Keurentjes''' werd geboren op de Slangenburg, gemeente Zelhem, op 19 april [[1918]] als zoon van Gerrit Johannes Keurentjes en Helena Johanna Maria [[Messing]]. Zijn moeder was geboren op [[Kapel, Boerderij De|De Kapel]] in [[Azewijn]], waar haar [[Messing, Arent|grootvader Arent]] zich als eerste Messing gevestigd had.
+
[[Bestand: Keurentjes 19770728 VK.jpg|thumb|right|400px|<center>'''Uit ''de Volkskrant'' van 28 juli 1977</center>]]
 +
'''Johannes Wilhelmus Gerardus (Jan) Keurentjes''' was [[:Categorie:Missionarissen van Mill Hill|missionaris van Mill Hill]]. Hij werd op 19 april [[1918]] geboren in de buurtschap Heidenhoek in de toenmalige [[Zelhem|gemeente Zelhem]] als zoon van Gerrit Johannes Keurentjes en Helena Johanna Maria [[Messing]]. Zijn moeder was geboren op [[Kapel, Boerderij De|De Kapel]] in [[Azewijn]], waar haar [[Messing, Arent|grootvader Arent]] zich als eerste Messing gevestigd had.
  
Jan werd op 14 juli [[1946]] in Roosendaal priester gewijd door bisschop Joseph Baeten van Breda.
+
Keurentjes was zeventien jaar toen hij op 4 oktober [[1935]] werd hij ingeschreven in de gemeente Tilburg. Hier bezocht hij het Sint Joseph Studiehuis, het kleinseminarie van Missionarissen van Mill Hill in Nederland. Voor de hoogste klassen van het kleinseminarie verhuisde hij in augustus [[1938]] naar het Sint Joseph Missiehuis, gevestigd in kasteel Aldenghoor in Haelen. Hij voltooide zijn studie aan het grootseminarie in het Sint Joseph Missiehuis in Roosendaal. Tijdens [[Tweede Wereldoorlog|de oorlog]] werd het gebouw soms deels, soms in zijn geheel gevorderd door de Duitse bezetter, zodat de seminaristen en hun docenten hebben moeten uitwijken naar ander onderdak. Na de [[bevrijding]] van Roosendaal op 30 oktober [[1944]] vorderden de geallieerden het gebouw. Pas in september [[1945]] kon het weer als grootseminarie in gebruik worden genomen.
Als missionaris van Mill Hill werkte hij van [[1945]] tot [[1973]] in het bisdom van Tororo in Oeganda.  
 
  
Daarmee was hij voor zijn familie en bekenden de eerste die gevlogen had. Toen zijn neven hem vroegen of zo'n vliegtuig niet verschrikkelijk hard gaat, antwoordde hij dat het net was als wanneer je op de fiets zat. Als je in de verte kijkt, lijkt het of je bijna niet vooruit komt, maar als je naar beneden kijkt, schiet de weg onder je door.
+
Op 14 juli [[1946]] werd Keurentjes in Roosendaal tot priester gewijd door hulpbisschop Joseph Baeten van Breda. Naar het gebruik van zijn Engelse congregatie, werd hij aangesproken met ''father'' Keurentjes. Op zaterdag 27 juli werd hij feestelijk ingehaald in zijn geboorteplaats, waarna hij de volgende dag zijn eerste Heilige Mis opdroeg in de Sint Martinuskerk in [[Gaanderen]], waar Heidenhoek onder viel.
  
Jan kwam in 1973 voorgoed terug naar Nederland en werd kapelaan (pastor) in de [[St. Martinus Beek|parochie Beek]]. Dat was tijdens het pastoraat van [[Ottink, Cornelis Johannes Maria|pastoor Ottink]]. Hij bleef er tot hij op 26 juli 1977 op 59-jarige leeftijd overleed in [[Didam]]. Hij werd begraven in [[Gaanderen]].
+
Father Keurentjes wist dat hij was benoemd voor het [[apostolisch vicariaat]] van de Boven-Nijl in de Britse kolonie Oeganda, maar het bericht dat hij op 23 december 1946 moest vertrekken, kwam toch nog onverwacht. Het apostolisch vicariaat van de Boven-Nijl kreeg in [[1951]] een andere naam en ging apostolisch vicariaat van Tororo heten, waarna in [[1953]] de verheffing tot aartsbisdom Tororo volgde. Father Keurentjes heeft daar tot [[1973]] gewerkt. De kolonie Oeganda werd in [[1962]] onafhankelijk.
<br clear=all7>
+
 
 +
Met zijn reis naar Afrika was father Keurentjes voor zijn familie en bekenden de eerste die gevlogen had. Toen zijn neven hem vroegen of zo'n vliegtuig niet verschrikkelijk hard gaat, antwoordde hij dat het net was als wanneer je op de fiets zat. Als je in de verte kijkt, lijkt het of je bijna niet vooruitkomt, maar als je naar beneden kijkt, schiet de weg onder je door.
 +
 
 +
Father Keurentjes kwam in 1973 voorgoed terug naar Nederland en werd kapelaan (pastor) in de [[St. Martinus Beek|parochie Beek]]. Dat was tijdens het pastoraat van [[Ottink, Cornelis Johannes Maria|pastoor Ottink]]. Hij bleef er tot hij op 26 juli [[1977]] op 59-jarige leeftijd overleed in [[Didam]]. Hij werd op 30 juli na een requiemmis in Beek begraven op het parochiekerkhof in Gaanderen.
 +
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
*Op [http://www.delpher.nl Delpher]
 +
**''De Maasbode'' van 18 juli 1946
 +
**''[[Graafschapbode|De Graafschapbode]] van 29 juli en 20 december 1946
 +
**''De Graafschapper'' van 1 augustus 1946
 +
*[https://www.brabantserfgoed.nl/page/11849/het-mill-hill-college-in-roosendaal Mill Hill College in Roosendaal]
 
*Bidprentje
 
*Bidprentje
*[http://www.mhmobk.nl/gedenken_6_folder/rip_juli.htm Missionarisen van Mill Hill]
+
*''Nederlandse missionarissen en hun missiegebieden'', Jan Willemsen, KDC Cursor: 11 & 12, Katholiek Documentatie Centrum, Nijmegen (2006)
  
[[Categorie:Keurentjes en Keurntjes]] [[Categorie: Missionarissen van Mill Hill]] [[Categorie:Kapelaans Beek]]
+
[[Categorie:Keurentjes en Keurntjes]] [[Categorie:Missionarissen]] [[Categorie: Missionarissen van Mill Hill]] [[Categorie:Kapelaans Beek]]

Huidige versie van 18 jun 2024 om 06:42

Kapelaan Keurentjes Beek.jpg
Uit de Volkskrant van 28 juli 1977

Johannes Wilhelmus Gerardus (Jan) Keurentjes was missionaris van Mill Hill. Hij werd op 19 april 1918 geboren in de buurtschap Heidenhoek in de toenmalige gemeente Zelhem als zoon van Gerrit Johannes Keurentjes en Helena Johanna Maria Messing. Zijn moeder was geboren op De Kapel in Azewijn, waar haar grootvader Arent zich als eerste Messing gevestigd had.

Keurentjes was zeventien jaar toen hij op 4 oktober 1935 werd hij ingeschreven in de gemeente Tilburg. Hier bezocht hij het Sint Joseph Studiehuis, het kleinseminarie van Missionarissen van Mill Hill in Nederland. Voor de hoogste klassen van het kleinseminarie verhuisde hij in augustus 1938 naar het Sint Joseph Missiehuis, gevestigd in kasteel Aldenghoor in Haelen. Hij voltooide zijn studie aan het grootseminarie in het Sint Joseph Missiehuis in Roosendaal. Tijdens de oorlog werd het gebouw soms deels, soms in zijn geheel gevorderd door de Duitse bezetter, zodat de seminaristen en hun docenten hebben moeten uitwijken naar ander onderdak. Na de bevrijding van Roosendaal op 30 oktober 1944 vorderden de geallieerden het gebouw. Pas in september 1945 kon het weer als grootseminarie in gebruik worden genomen.

Op 14 juli 1946 werd Keurentjes in Roosendaal tot priester gewijd door hulpbisschop Joseph Baeten van Breda. Naar het gebruik van zijn Engelse congregatie, werd hij aangesproken met father Keurentjes. Op zaterdag 27 juli werd hij feestelijk ingehaald in zijn geboorteplaats, waarna hij de volgende dag zijn eerste Heilige Mis opdroeg in de Sint Martinuskerk in Gaanderen, waar Heidenhoek onder viel.

Father Keurentjes wist dat hij was benoemd voor het apostolisch vicariaat van de Boven-Nijl in de Britse kolonie Oeganda, maar het bericht dat hij op 23 december 1946 moest vertrekken, kwam toch nog onverwacht. Het apostolisch vicariaat van de Boven-Nijl kreeg in 1951 een andere naam en ging apostolisch vicariaat van Tororo heten, waarna in 1953 de verheffing tot aartsbisdom Tororo volgde. Father Keurentjes heeft daar tot 1973 gewerkt. De kolonie Oeganda werd in 1962 onafhankelijk.

Met zijn reis naar Afrika was father Keurentjes voor zijn familie en bekenden de eerste die gevlogen had. Toen zijn neven hem vroegen of zo'n vliegtuig niet verschrikkelijk hard gaat, antwoordde hij dat het net was als wanneer je op de fiets zat. Als je in de verte kijkt, lijkt het of je bijna niet vooruitkomt, maar als je naar beneden kijkt, schiet de weg onder je door.

Father Keurentjes kwam in 1973 voorgoed terug naar Nederland en werd kapelaan (pastor) in de parochie Beek. Dat was tijdens het pastoraat van pastoor Ottink. Hij bleef er tot hij op 26 juli 1977 op 59-jarige leeftijd overleed in Didam. Hij werd op 30 juli na een requiemmis in Beek begraven op het parochiekerkhof in Gaanderen.

Bronnen