Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Old Ni-js 097
Old Ni-js 096 <==> Old Ni-js 098
Uitgave Juli 2017
Inhoud
Inhoud
- Pagina 2 | Heemkundekring Bergh
- Pagina 3 | Rob Vister: Van de redactie
- Pagina 4 | Otto Smits: De passie voor de jacht van Peter Meisters
- Pagina 11 | ?: Ode aan natuurmonumenten
- Pagina 12 | Niels Reessink: Nieuwe generatie duikt in het verleden
- Pagina 14 | Antoon Berentsen: Langs Berghse havezaten II
- Pagina 22 | Henk Harmsen: Rond Baove- en Onderdarp
- Pagina 25 | Antoon Berentsen: Boeken uit de regio
- Pagina 28 | Hans Hegman: Het Johannes van Esserenhuis
- Pagina 33 | ?: Dialect - Het beste Streektaallied uit Achterhoek en Liemers
- Pagina 35 | Lenie Luccassen: De Zon (uut: 'k Bun d'r heavig aan gehech)
- Pagina 36 | Sponsors
Tekst Website
[Verspreiding: 1ste en 2de week juli 2017]
Beste heemkundevrienden,
Zoals jullie ongetwijfeld hebben gezien, heeft Old Ni-js een kleine gedaanteverandering ondergaan. Een nieuw jasje, een andere letter en een ruimere opmaak. Dankzij de professionele bewerking door fotograaf Ton van Vliet komen de foto’s beter tot hun recht. Ook het feit dat er meer mensen bereid zijn om af en toe interessante artikelen of historische verhalen te schrijven, zorgt ervoor dat Old Ni-js een graag gelezen blad blijft. Uit de verschillende complimenten die de redactie de laatste tijd ontvangt, blijkt dat deze inspanningen worden gewaardeerd. Ik weet dat iedereen binnen onze redactie veel werk verzet om er iedere keer weer iets moois van te maken, maar ik wil deze keer toch graag één persoon bijzondere aandacht geven en dat is Anneke Lukkezen. Zonder haar inspanningen en haar kritische redigeerwerk, zouden wij niet die kwaliteit kunnen leveren die wij nu hebben. Graag wil ik ook de prettige en flexibele samenwerking met vormgeefster Gaby Berendsen van Studio Font noemen.
In deze editie heeft Otto Smits weer de pen ter hand genomen en een artikel geschreven over Peter Meisters, die rentmeester en houtvester was van kasteel Bijvanck en de daarbij behorende bossen, inclusief het Bergherbos. Henk Harmsen geeft ons middels een verhaal over Zeddam alvast een kijkje in het nog te verschijnen boek over dit dorp. Het Joannes van Esserenhuis wordt door Hans Hegman beschreven, waarbij alvast enige aandacht wordt gegeven aan het stadsmuseum dat daar straks zijn domicilie krijgt. Het interessante artikel van Antoon Berentsen over havezaten in het maart-nummer, krijgt in deze editie een vervolg. Niels Reessink geeft ons een kijkje in het scholenproject, dat wij dit jaar zijn gestart. En natuurlijk mogen de vaste rubrieken - zoals de boekrecensies van Antoon Berentsen en het dialectverhaal, deze keer geschreven door Toon Hebing van de dialectwerkgroep - niet ontbreken. Sinds kort sluiten wij af met een mooi streekgedicht, in dit nummer van Lenie Lucassen met bijpassende foto van Ton van Vliet.
Namens de redactie wens ik u veel leesplezier. Rob Vister
De passie voor de jacht van Peter Meisters (pag.4)
De Veldwerkgroep Beek-Loerbeek, onderdeel van de Heemkundekring Bergh, is al meer dan twee jaar bezig om de dagboeken van Peter Meisters uit te werken. Een flinke klus, omdat Peter Cornelis Meisters vanaf 1906 tot een dag voor zijn overlijden op 13 februari 1938 zijn dagboek heeft bijgehouden.
OTTO SMITS
Langs Berghse havezaten II (pag.14)
Voordat we de terugreis van het Schlösschen Borghees kunnen aanvaarden, moeten we niet vergeten een blik op nog een paar andere voormalige Berghse havezaten te werpen. Het gaat om de havezaten Hohe Sorge, Hassent en De Lindhorst. Ze zijn bepalend voor dit Rijnoeverlandschap en vormen binnen het Duitse erfgoedbeleid daarom een “bedeutsamer Kulturlandschaftsbereich (KLB)”. Duitsland verlatend komen we dan ter afsluiting van dit bezoekje bij de havezate Boetselaersborg in 's-Heerenberg uit.
ANTOON BERENTSEN
Het Joannes van Esserenhuis (pag.28)
Als je gaat graven in de geschiedenis van het Joannes van Esserenhuis kom je van alles tegen. Een doorlopende geschiedenis is echter ver te zoeken. Je moet het maar doen met informatie, waarbij terloops de locatie Van Esserenhuis wordt vermeld. Er zal ongetwijfeld veel meer te vinden zijn als je archieven flink doorspit en zeker als je mensen aan het woord laat die er bijvoorbeeld nog op de kleuterschool hebben gezeten, nu het oudere deel van de ’s-Heerenbergse bevolking.
HANS HEGMAN