Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hassent

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Huis Hassent is een havezate in de Vier Heezen die in de 14e eeuw voor het eerst genoemd wordt als een bezit van de familie Van Hassent. Het was een waterburcht zoals Huis Bergh en Kasteel Raesfeld dat nu nog zijn.

In de 15e eeuw kwam het huis in handen van Van den Steen, waarna in 1516 Van Meverden de eigenaar werd. In de Tachtigjarige Oorlog werd het gebouw verwoest, maar rond 1610 weer opgebouwd.

In de 18e eeuw ging Huis Hassent over op Van Hövell en Radzitsky d'Ostrowick. Anna Mechteld van Hövell overleed er in 1780. Zij was de vrouw van Henricus Wilhelmus Radzitsky d'Ostrowick, die ook eigenaar was van de havezate Woldenburg bij Netterden. Niet lang daarna verkocht Radzitsky d'Ostrowick de havezate aan Christian Heinrich Göring. Zijn zoon Wilhelm Göring werd er in 1791 geboren en hijzelf overleed er in 1805. Zij waren de overgrootvader en de grootvader van Hermann Göring, de opperbevelhebber van Hitlers Luftwaffe.

In 1910 kocht Hugo van Haaren (getrouwd met Regardina van Raay uit Beek) Huis Hassent. In 1911 werd het huis getroffen door brand, maar de schade werd hersteld. Het is nog steeds in het bezit van de familie Van Haaren.

Blijkens onderstaande tekening bestond de nieuwbouw uit het begin van de 17e eeuw uit twee beuken met elk een zadeldak met tuitgevels en dwars daarop nog een zadeldak. Achter het huis stonden twee torens, die door een muur met elkaar en het huis verbonden waren. Om het geheel lag een slotgracht met een ophaalbrug. De slotgracht was in 1910 nog aanwezig, maar is inmiddels gedempt.

Sinds een verbouwing in het begin van de 19e eeuw wordt het hele huis overdekt door één schilddak.

Sinds 2 februari 1982 staat Huis Hassent op de monumentenlijst van de stad Emmerik.

Huis Hassent door Jacobus Stellingwerff in 1720 gekopieerd van oudere tekeningen van Diederick Tiellemans en Maximilliaen de Raet
Huis Hassent in 2018

Bronnen