Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Processie 's-Heerenberg

Uit Berghapedia
Versie door Benny Schuurman (overleg | bijdragen) op 1 feb 2021 om 21:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Witte Paters, die in 1937 het Patersklooster in 's-Heerenberg hadden overgenomen van de jezuïeten, stelden de kloostertuin (nu het Stadspark) beschikbaar voor een jaarlijkse sacramentsprocessie.

Processies en ander vertoon van rooms-katholieke gebruiken, mochten tot 1983 niet op de openbare weg plaatsvinden. De kloostertuin was echter privéterrein, afgesloten van de openbare weg, dus daar konden wel processies gehouden worden. Voor hun grootse intocht op 2 augustus 1937 was wel toestemming nodig geweest. Die had burgemeester Nederveen gegeven. Hij had de paters zelfs in hoogst eigen persoon aan de parochiegrens op de Drieheuvelenweg welkom geheten. Daarna waren de paters in feestelijke optocht naar hun klooster gelopen.

Overigens zijn er plaatsen in Nederland waar processies van oudsher wél op de openbare weg gehouden mogen worden. Een van die plaatsen is Azewijn, waar van 1820 tot op de dag van vandaag jaarlijks een sacramentsprocessie plaatsvindt. Daarmee is deze processie in Bergh een unieke traditie. Op de pagina over de Azewijnse processie staat meer over het recht om in Nederland processies te houden.

De sacramentsprocessie in 1956 Foto's: Archief Benny Schuurman
Foto's: Archief Benny Schuurman

In de dagen voor elke processie in de kloostertuin werd gehouden, versierden de paters de paden daar met veelkleurige afbeeldingen van Bijbelse taferelen. Deze afbeeldingen hingen of stonden niet naast de paden, maar waren met gekleurd zaagsel heel vakkundig óp de paden aangebracht. Men liep dus niet óp de paden, maar ernaast. Deze kunstwerken trokken bezoekers uit de wijde omtrek.

De Salesianen van Don Bosco namen de traditie van de sacramentsprocessie over van de Witte Paters. Op 20 juni 1960 hield pater Jan Klein de preek en pastoor Van Dijk (tevens deken van het dekenaat 's-Heerenberg) celebreerde het Plechtig Lof bij het rustaltaar, geassisteerd door kapelaan Booyink en een pater salesiaan. De processie werd geleid door kapelaan Vermeulen (die kort daarop naar Enschede zou vertrekken). De Harmonie Crescendo zorgde weer voor de muzikale begeleiding.

Wanneer de processie in de kloostertuin voor het laatst is gehouden, kon nog niet worden achterhaald. Mogelijk was dit in of kort voor 1971, toen de salesianen het klooster verlieten.

Bron

Old Ni-js nr. 60, blz. 40, 42, 65–66