Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

's-Heerenbergsche Rijwielvereeniging

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoeaaf Hent Derksen op zijn
versierde fiets

De 's-Heerenbergsche Rijwielvereeniging heeft voor de Tweede Wereldoorlog bestaan. Nadere gegevens over de oprichting en opheffing ontbreken. Voor zijn bijeenkomsten maakte de vereniging gebruik van het gebouw van Sociëteit De Vriendschap. In plaats van het woord rijwielvereeniging komt ook het woord pedalistenclub voor. Is de vereniging een voorloper van de Grenslandrijders?

De vereniging zal toertochten hebben gehouden, maar was ook actief bij hoogtijdagen. Zo is op 17 oktober 1910 een grote groep wielrijders onder aanvoering van voormalig zoeaaf Hent Derksen naar het station in Emmerik gereden om monseigneur Henricus van de Wetering, aartsbisschop van Utrecht, en Joseph Damian Schmitt, bisschop van Fulda, op te halen. Deze twee hoge geestelijken zouden de volgende dag het nieuwe Patersklooster inwijden. Onder klokgelui en verlicht door lampions escorteerden de wielrijders de rijtuigen van de bisschoppen naar 's-Heerenberg. De fietsen waren met linten in de pauselijke kleuren wit en geel versierd en de berijders droegen sjerpen in dito kleuren. Derksen reed in zijn zoeavenuniform en werd begeleid door twee jongens die eveneens als zoeaaf waren gekleed. De bisschoppen werden de volgende dag weer door vele wielrijders en ook enkele ruiters begeleid naar het station in Emmerik.

Op 24 augustus 1913 nam de vereniging met een praalwagen deel aan de optocht ter herdenking van 100 jaar onafhankelijkheid. Op de wagen zat de gevangengenomen Napoleon bewaakt door twee soldaten. Naast de wagen liep nog een bewaking van twee Russische Kozakken te paard en drie soldaten te voet.


Bronnen