Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Anna Maria van den Bergh

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 jan 2018 om 17:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Anna Maria van den Bergh''' werd op 26 juli 1617 geboren in Roermond als dochter van Frederik van den Bergh en [[Françoi…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Anna Maria van den Bergh werd op 26 juli 1617 geboren in Roermond als dochter van Frederik van den Bergh en Françoise de Ravenel. Roermond was de hoofdstad van Opper-Gelre, waarvan haar vader toen stadhouder was.

De naam Anna kwam in het geslacht Van den Bergh vaker voor. Klik hier voor een overzicht.

Zij was nog maar een jaar oud toen haar vader op 3 september 1618 in Boxmeer overleed. Haar moeder hertrouwde vier jaar later. Zodoende heeft zij, samen met haar zus Leonora, een groot deel van haar jeugd doorgebracht bij haar grootmoeder van moederskant, Marie de Renty. De bronnen vermelden niet waar dit geweest is. Na haar grootmoeders dood in 1632 werd zij net als haar zus hofdame aan het Brusselse hof van aartshertogin Isabella, de landvoogdes van de Spaanse Nederlanden van 1598 tot 1633.

Vanaf 1625 ontvingen zij en haar zus een jaarrente uit de inkomsten van Diksmuide, een Vlaamse heerlijkheid die haar ouders in 1608 hadden gekocht. Dit gebeurde nadat haar broer Albert, die inkomsten ontving uit deze heerlijkheid, dat jaar trouwde met hun nicht Maria Elisabeth Clara. Albert droeg toen zijn aandeel over aan hun moeder (hun vader was al overleden) als vergoeding voor de onkosten gemaakt voor de totstandkoming van het huwelijk. Anna Maria en haar zus ontvingen vanaf toen de genoemde jaarrente.

Anna Maria heeft ongetwijfeld meer bronnen van inkomsten gehad. Een daarvan kwam in 1655, toen haar zus haar een jaarrente van 4.000 gulden toekende. Haar zus overleed twee jaar later.

Anna Maria is ongehuwd gebleven. Zij overleed op 5 oktober 1673, 56 jaar oud, in Brussel. Daar werd zij begraven in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk.

Bronnen