Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berghse Kei (gedenksteen)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Berghse Kei op een foto van C. Kok (afdruk van glasnegatief)

De Berghse Kei is een gedenksteen die de gemeente Bergh op 15 augustus 1937 heeft aangeboden aan Jan Herman van Heek ter ere van zijn 25-jarig kasteelheerschap: in 1912 had hij Huis Bergh gekocht.

De bijna 25 ton zware, granieten, zwerfsteen ligt aan het begin van de toegangsweg naar Huis Bergh. De "Berghse Kei", zoals hij ook wel wordt genoemd, was twintig jaar eerder langs de weg naar Stokkum gevonden. Tijdens de voorlaatste ijstijd (circa 200.000 jaar geleden) is hij door een gletsjer vanuit Zuid-Zweden naar Nederland geschoven, waar hij na het smelten van het ijs achterbleef.

Van Heeks zilveren feest werd gevierd met een optocht door zeven schutterijen uit de gemeente Bergh naar de weide naast het kasteel, alwaar werd gevendeld onder het toeziend oog van vele genodigden. Na afloop wandelden de familie Van Heek en de genodigden naar de laan van eeuwenoude linden voor het kasteel. Onder één van de bomen lag de Berghse Kei.

Burgemeester Nederveen hield een gloedvolle toespraak, vol eerbetoon en loftuitingen. "In onvergankelijk graniet hebben wij U onze waardering gegrift; het graniet is gedolven uit den grond van onze gemeente; teere harten en harde handen uit onze gemeente hebben het eenvoudige monument […] opgericht."

Deze "Berghse Kei" heeft model gestaan voor de Berghse Kei, de onderscheiding van carnavalsvereniging d' Olde Waskupen. In 1976 was Van Heeks oudste zoon de eerste aan wie deze onderscheiding werd toegekend.

Nog in de grond
Berghse kei 2.jpg
‎Kei Drilkuil met op de foto v.l.n.r. Theo van Kuijk, Dirk van Kuijk, Hein Derksen en Leni van Wessel.
Foto H. Derksen
Boswachter Hendrik Gerritsen (vooraan met hoed) helpt mee een deel van de steen boven het maaiveld te krijgen.
Berghse Kei, een aparte bijlage van de Graafschap bode 1937.
Uit de Officieele Kerklijst voor Bergh van zondag 15 augustus 1937 (17e jaargang no. 33)
Uit De Graafschapbode van
1 oktober 1934.

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.