Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boerderij Plantsoensingel Zuid

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Aan de Plantsoensingel Zuid 45 (voorheen B26+B27) in 's-Heerenberg staat - buiten de vroegere stadsmuren - een oude boerderij uit 1909. Een van de voormalige eigenaren rond 1920-1940 was Johannes Fransiscus Uffink. Later was de boerderij eigendom van Woningstichting Bergh, die haar in 2005 overnam van de gemeente. Op donderdag 14 oktober 2010 tekenden de huidige bewoners van de boerderij, de familie Ebbers, het koopcontract en werden in plaats van huurder eigenaar van dit karakteristieke pand. Het pand is verdeeld in twee woningen. Rechts komen vader en moeder te wonen en links zoon Gert-Jan Ebbers.

Arjan ter Bogt, directeur van de woningstichting, herinnert zich zijn eerste kennismaking met het pand nog goed. Toen hij in 2009 begon, maakte hij met een collega een rondgang door het werkgebied. ,,Ik was verbaasd over de staat van onderhoud en nog verbaasder toen ik hoorde dat het pand ons bezit was. Later begreep ik dat één en ander voortkwam uit afspraken die waren gemaakt in het verleden tussen de gemeente en de familie Ebbers.’’

Onderhoud

De afspraken hielden in het kort in dat er geen onderhoud door de verhuurder verricht zou worden aan het pand. Hierop was de huurprijs gebaseerd. Over de toekomst van het pand kwam geen duidelijkheid. ,,Met als logisch gevolg dat de familie Ebbers geen grote investeringen deed’’, aldus Ter Bogt. ,,Het was een onacceptabele situatie, daarom is hard gezocht naar een haalbare oplossing.’’ De corporatie ontwikkelde plannen om te slopen en nieuw te bouwen.
Het idee om het pand te kopen kwam van de familie zelf. ,,Toen de woningstichting eind vorig jaar de plannen met ons besprak, hebben wij gevraagd of we het pand mochten kopen’’, vertelt Gert-Jan Ebbers.
In de tussentijd is er door de familie Ebbers hard gewerkt om de 100 jaar oude boerderij in haar oude glorie te herstellen. In eerste instantie, conform de afspraken die hierover met de woningstichting zijn gemaakt, wordt er gewerkt aan de buitenkant. Als de buitenkant af is dan wordt de binnenzijde van de woning grondig onder handen genomen. Zoon Gert-Jan weet van aanpakken en zijn vader is werkzaam in de bouw.
,,Als we die ervaring niet hadden gehad, dan waren we deze uitdaging niet aangegaan. Een project als dit is onbetaalbaar wanneer je het moet uitbesteden’’, vertelt vader Theo Ebbers.

Familiebezit

De familie is gelukkig met de aankoop. ,,Ik woon hier ook al sinds 1960, toen gingen mijn ouders hier wonen’’, vertelt vader Theo. ,,Het huis is nu echt familiebezit, maar zo voelde het altijd al.’’

Bron

  • Claudia Van Gestel: Stadsboerderij van ondergang gered in Montferland Journaal 26 oktober 2010