Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Volkshuisvesting

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Woningstichting Bergh)
Ga naar: navigatie, zoeken

Na de Tweede Wereldoorlog was er grote woningnood. De verwoeste huizen werden in een recordtempo hersteld en er werden woningbouwprogramma's ontwikkeld. Na de bouw in in 's-Heerenberg van zes houten Bruynzeelwoningen kwamen de er vijftien bungalowtjes tot stand, terwijl in 1947 het Nekkumplan ter hand werd enomen. Dit plan voorzag in de bouw van honderd woningen en was de eerste uitleg van's-Heerenberg na honderden jaren: Grote Nekkum.

In 1951 bouwde de firma Varwijk zes huizen voor de gemeente Bergh in de Tuinstraat te Zeddam.

In de nieuwjaarsrede van 1964 deelde burgemeester De Leeuw mee dat in Bergh nog 252 woningzoekenden waren.

In de gemeentegids van 1987-1988 staat bij Volkshuisvesting: De woningwetwoningen in deze gemeente zijn gedeeltelijk eigendom van de gemeente, gedeeltelijk van de woningbouwvereniging Bergh.

De verhuur van premiewoningen aan De Bongerd, De Hangaarts, De Tugerallee (gedeeltelijk) en aan De Tuger (gedeeltelijk) was in handen van Ten Hag Makelaars B.V. in Doetinchem.

De naam van de Woningbouwvereniging Bergh is later veranderd in Woningstichting Bergh. Het kantoor was gelegen aan De Bongerd 20. In 2015 is de stichting gefuseerd met Woningcorporatie Laris in Didam onder de nieuwe naam Plavei. Het kantoor in 's-Heerenberg is tegenwoordig gevestigd in Achter de Kom 30a.

Bronnen