Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Braam, Henrica Theodora Wilhelmina Maria

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 7 feb 2024 om 16:34 (broer Fons toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Henrica Theodora Wilhelmina Maria (Riny) Braam is religieuze. Zij werd op 26 januari 1936 geboren in Vethuizen als dochter van Johannes Martinus Braam en Johanna Francisca Egberts. Haar broer Fons was priester. Haar oudtante Helena Gerarda Braam was eveneens religieuze.

Riny bezocht de meisjesschool van de Zusters Franciscanessen van Heythuysen op de Padevoort in Zeddam, daarna de MULO in Terborg en keerde vervolgens terug naar Zeddam voor een huishoudelijke opleiding.

In 1954 ging zij met een groep dorpsgenoten naar een pension in Wassenaar, waar zij de Congregatie van Julie Postel leerde kennen. Zij heeft vervolgens in Wassenaar gewerkt tot zij op 6 januari 1956 in het moederhuis van de Zusters van Julie Postel in Boxmeer bij de congregatie is ingetreden. Zij nam de kloosternaam Maria Inviolata aan.

In de jaren 19601962 volgde zij een opleiding tot bejaardenverzorgster. Daarna heeft zij tot 1990 als bejaardenverzorgster in verschillende bejaardentehuizen gewerkt. In 1991 werd zij lid van het team dat de bejaardenzorg van de Zusters van Julie Postel in Nederland leidt.

Door de jaren heen is het habijt van de zusters danig veranderd. Zuster Maria Inviolata heeft nog de oorspronkelijke kleding gedragen; zie de eerste foto hieronder. De grote kap leverde bij het werk echter gevaar op en werd in april 1959 vervangen door een kleinere kap, die op de middelste foto nog net te onderscheiden is. In mei 1966 werd de kleding verder aangepast, waarbij de kap nog kleiner werd. Op het Algemeen Vernieuwingskapittel van 19681969 werd besloten dat de zusters burgerkleding mochten dragen.

Zuster Maria Inviolata en het veranderende habijt van de zusters van Julie Postel.
Links: tot april 1959. Midden: van april 1959 tot mei 1966. Rechts: sinds mei 1966. Vanaf 1969 mochten de zusters ook burgerkleding dragen.

In oktober 2000 is Riny Braam met tien medezusters gaan wonen in een wooncomplex in Zevenaar op de plek waar vroeger het ziekenhuis stond, dat mede door de zusters geleid werd. In 2007 is de communiteit in Zevenaar opgeheven en zijn de zusters naar het moederhuis in Boxmeer verhuisd.

Bronnen