Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

De Luchtbode

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Postduivenvereniging De Luchtbode is opgericht in het voorjaar van 1904 door de heer J. Bisselink. De eerste zeven jaar was de naam van de vereniging nog Bliksemstraal. Het eerste bestuur zag er als volgt uit: de heren J. Bisselink, Th. Menting, H. Vink, Th. Wolf, gebroeders Verheij en G. Bloemendaal.

De verzending van de duiven geschiedde vroeger met een hondenkar en een transportfiets.

Het clubgebouw was in 1970 gevestigd aan de Kerkstraat.

De Luchtbode was een succes en zo ontstond een reeks nieuwe verenigingen: in 1952 de Blauwe Doffer, in 1960 de Volharding en in 1964 De Berghvliegers. In 19?? is De Luchtbode gefuseerd met Volharding.

Ook de Zeddamse postduivenvereniging Ons genoegen en de Silvoldse CC Silvolde stammen van De Luchtbode af.

Voorzitter in 1964 was de heer W. Medze. In 1968 was W. van Kempen voorzitter, Fr. Laros secretaris en H. van Koot penningmeester. De Stokkumers B. Esman en H. Jansen traden toen toe tot het bestuur. Het bestuur in 1970 bestond uit voorzitter W. van Kempen, 2e voorzitter W. Medze, secretaris B. Esman, penningmeester H. van Koot en lid H. Jansen. In 1971 zaten in het bestuur W. Medze, B. Esman, H. Peters uit Beek, Ant. Wissenburg en A. Wolters.

Toen in 1974 het 70-jarig bestaan van de vereniging werd gevierd, werd de 82-jarige heer L.A. Bosch gehuldigd in verband met zijn 50-jarig lidmaatschap.

Vanuit Vilvoorde (België) een wedvlucht van 186 km. in 1936.
De luchtbode circa 1935 bovenste rij staand vlnr: Cornelis de Lange, W. Peters, Van Halteren?, J. Hageman, Evert Arts en Theet Jansen (getrouwd met Hartjes). Onder zittend vlnr: Gerrit Bloemendaal, Jan Bisseling, J. Boerstal en Coen Wassink. Onder vlnr: Gerrit Jansen en Johan Bisselink (zoon van Jan)
Het bestuur in 1964: Staand van links naar rechts: Bernhard Seggelink, Johan Jansen, ?. Zittend: Collee, Willy Medze, Bosch
Cornelis de Lange met een winnende duif, juli 1934