Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dijkman, Maria Johanna

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Mia Dijkman zuster geboren 1923 heerenberg.jpg

Maria Johanna Dijkman, roepnaam Mia, was Witte Zuster. Zij werd op 29 december 1923 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Hendrikus Arnoldus Dijkman en Helena Berendina Hoffs. Zij was een zus van Wilhelmus Arnoldus Bernardus Dijkman en Hendrikus Johannes Dijkman.

Op 13 november 1946 werd zij lid van de Congregatie van de Missiezusters van O.L. Vrouw van Afrika (Witte Zusters). Zij nam de kloosternaam zuster Benitia aan. Op 1 mei 1949 deed zij haar eerste professie en vertrok diezelfde maand naar Algiers voor een internationaal vormingsjaar. Hierop volgde een cursus van twee jaar aan de huishoudschool van de congregatie in Boxtel. Zij kreeg daarna de zorg over de keuken in deze huishoudschool, de eerste van een reeks keukens waar zij zou leiden. Intussen studeerde zij Engels en legde op 11 februari 1951 haar eeuwige gelofte af.

Op 18 februari 1954 kreeg zij de leiding over de keuken in het moederhuis van de congregatie in Esch bij Boxtel. In juli van dat jaar verhuisde zij naar de keuken in Maarn. Datzelfde jaar in november kreeg zij de leiding over de naaikamer in en het onderhoud van het huis in Boxtel.

Hierna begon haar tijd in Afrika. Op 5 juli 1955 vertrok zij naar Mwanza in Tanzania, waar zij weer een keuken toegewezen kreeg. Zij werkte er met vrouwen en jonge meisjes en legde er huisbezoeken af. Op 1 februari (in welk jaar is onduidelijk) verhuisde zij naar Bukumbi, waar zij gelijksoortig werk deed.

Op 17 december 1961 keerde zij voor goed terug naar Nederland, waar zij de keuken in Sterksel toegewezen kreeg. Op 15 september 1966 werd zij portierster in het moederhuis in Esch.

In september 1967 kwam zij naar 's-Heerenberg om haar moeder te verzorgen. Na haar overlijden op 9 januari 1979 nam zijn de zorg voor haar vader op zich tot diens overlijden op 4 november 1988.

Van maart 1989 tot november 1994 verzorgde zij de maaltijden in Huize Steenwijk in Vught, waar van 1975 tot 1995 Witte Zusters woonden die recent uit Afrika waren teruggekeerd. Dit was haar laatste taak. Zij ging rusten in het kloosterverzorgingshuis "La Verna" in Wijchen en daarna in woonzorgcentrum Molenweide in Boxtel. Toen zij meer intensieve verzorging nodig kreeg verhuisde zij in 2007 naar verzorgingshuis Sint Jozefoord in Nuland, waar zij tot haar laatste dag liefdevol werd verpleegd.

Zij overleed op 28 december 2009 in het verzorgingshuis in Nuland. Uit voorzorg had zij de ziekenzalving reeds eerder ontvangen. Op 2 januari 2010 werd zij begraven op de begraafplaats aan de Bosscheweg in Boxtel.

Bronnen