Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Drankenhandel Van Uhm

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Drankenhandel Van Uhm aan de Molenpoortstraat 10 en De Bleek 1 (voorheen B416) in 's-Heerenberg is in 1910 opgericht door de heer Theodorus Johannes van Uhm.

Hij werd op 31 augustus 1881 geboren in Stokkum als zoon van Johannes van Uhm en Johanna van Hueth. Hij trouwde op 17 januari 1910 met Anna Christina Damen, geboren op 5 september 1887 te Stokkum als dochter van Hendrikus Hermanus Damen en Johanna Menting. Hij overleed op 11 augustus 1969 en zijn vrouw op 18 maart 1959. Beiden werden begraven op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg.

Later hebben zijn zoons Hein en Jan, en kleinzoon Theo het bedrijf voortgezet. Ze hadden telefoonnummer 312.

Eerst ging de leverantie van de dranken nog met paard en wagen in een groot deel van oostelijk Nederland. In de jaren 60 reden er maar liefst dertien vrachtauto's rond.

In 1939 werd de zaak van Van Uhm gesplitst en zoon Johan vestigde zich in Didam - Komweg 56 / Wilhelminastraat. Zowel in Didam als in 's-Heerenberg werd limonade (kogelflesjes) gefabriceerd die lange tijd een begrip was in onze streek.

In 1947 nam Hein de zaak aan De Bleek in 's-Heerenberg over van zijn vader. Hij leverde Amstel bier en later Coca Cola, Fanta en Sprite aan de horeca. Zijn concurrent Joop Pennards leverde Heineken bier en later Pepsi Cola, Sisi en 7-Up. Heineken en Amstel waren de biermerken in de gemeente Bergh.

In 1967 gingen Hein en zijn broer Johan samenwerken onder de naam Drankenhandel van Uhm CVoA met vestigingen in Didam en 's-Heerenberg. Na hun pensionering werd de drankenhandel overgenomen door Heineken Nederland BV.

De handel had ook een ijsfabriek waar nu de parkeerplaats van de voormalige Coöp is (zie foto). Het ijs werd gebruikt voor de koeling van dranken.

Vier andere zoons van Theo sr. bleven ook in dezelfde branche werkzaam en vestigden cafébedrijven in 's-Heerenberg(Martin en Wim), Elten (Fons) en Achterveld (Piet).

Op de foto Johan Gerritsen.
Foto Hein van Uhm
De drankenhal en ijsfabriek net voor de sloop

Bronnen