Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Esserenhuis

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het voorname Van Esserenhuis, Marktstraat 3 in 's-Heerenberg, is in de 16e eeuw gebouwd op veel oudere fundamenten. In het tijnsboek van 's-Heerenberg is het woonhuis T4. Sinds 16 februari 1971 is het gebouw een rijksmonument (nr. 9273).

Omstreeks 1870 werd het vernieuwd en naar de geest van de tijd bepleisterd en van nieuwe deuren en ramen voorzien. Sinds 7 juli 2017 is hier het Stadsmuseum Bergh gevestigd. Verder maakt het pand deel uit van het naastgelegen café en zalencentrum De Gracht.

In de jaren dertig werd het ingericht tot r.-k. verenigingsgebouw en kreeg het de naam van de 's-Heerenbergse pastoor Joannes van Esseren, die in 1570 (tijdens de Tachtigjarige Oorlog) door de Geuzen in toog en rochet aan een boom bij de kerk was opgehangen. Het gebouw is gerestaureerd in 1985.

Het gebouw is, nadat het onder het r.-k. kerkbestuur is komen te vallen, voor allerlei activiteiten gebruikt. Zo was het een kleuterschool (met nonnen als kleuterleidsters), een bibliotheek, een naaischool en een jongenspatronaat. Bijgeplaatste foto toont een klas uit de periode dat het gebouw in gebruik was als huishoudschool.

Het Van Esserenhuis in 2009
Foto: Benny Schuurman
Een klas uit de tijd dat het Van Esserenhuis in gebruik was als huishoudschool.
Boven v.l.n.r.: Leny Dekkers, Marietje Dijker, Mimi Wennekes, Juf Eppink, Joke Bosman, Juf van Gent, Truus Hendriksen, Corry Wijnands, Betsy Derksen, Dientje Welling, Stientje Heuvel, Corry Jansen.
Midden: Riekie Bruins, Dorie Wennekes, Marietje Wijnands (Snarrebuske), Zus Wijnands (Kraailing), Thea Krauts, Tiny Welling, Doortje Engelbarts, zus van Peter, Nelly Verstegen, Betsy Lensing, Gerda Kemperman.
Knielend: Liesje Seegers (bij tennisbaan), Annie Went, Diny Bod, Ria Booms, Betsy van Kempen, Rika Kuster en Mientje Arendsen