Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Frans Willem van Hohenzollern-Bergh

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 31 jan 2009 om 14:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Graaf Frans Willem werd geboren in 1704 als Franz Wilhelm, vierde kind van Meinrad II van Hohenzollern-Sigmaringen (16731715) en Johanna van Montfort (16781759). Hij was een kleinzoon van Maria Clara van den Bergh, een zuster van graaf Oswald III van den Bergh. Zij was getrouwd met Maximiliaan van Hohenzollern-Sigmaringen, Frans Willems grootvader.

In 1712 stierf met het overlijden van graaf Oswald III het Huis Van der Leck uit. Uit dit Huis waren sinds 1416 de Graven van den Bergh voortgekomen. Via bovengenoemde familierelatie werd Frans Willem van Hohenzollern-Sigmaringen de nieuwe graaf. Hij stichtte daarbij het Huis Hohenzollern-Bergh als zijlijn van het Huis Hohenzollern-Sigmaringen.

Frans Willem was bij zijn ambtsaanvaarding pas acht jaar. Daarom traden aanvankelijk zijn vader, en na diens dood, zijn moeder op als plaatsvervangers. Frans Willem zelf kwam niet meteen uit Sigmaringen naar 's-Heerenberg, maar studeerde eerst aan de hogeschool van Lunéville in het hertogdom Lotharingen. Zijn moeder werd in haar tijd als regentes flink dwars gezeten door landdrost Johan Maurits Blaespiel. Hij dacht haar als vrouw naar zijn hand te kunnen zetten, maar werd uiteindelijk wegens plichtsverzaking ontslagen.

Na zijn intocht in 's-Heerenberg in 1718 trouwde Frans Willem daar in 1724 met Maria Catharina von Truchsess Waldburg Zell. In 1726 werd er voor het eerst sinds 1652 een zoon geboren op het grafelijke slot, de latere graaf Johan Baptist.

Graaf Frans Willem en zijn echtgenote bleken niet opgewassen tegen de sluwheid van de rentmeester Frans van Eppeln. Uiteindelijk leidden de daarmee gepaard gaan intriges tot de grote brand van 14 oktober 1735 op Huis Bergh. Het kasteel werd een onbewoonbare ruïne en de grafelijke familie verhuisde naar de heerlijkheid Boxmeer, dat als sinds 1505 Berghs bezit was.

Huis Bergh werd in vereenvoudigde vorm weer opgebouwd, maar Graaf Frans Willem zou er niet meer wonen. Hij had een zwakke gezondheid en overleed in 1737 te Boxmeer. Twee jaar later stierf ook zijn vrouw. Johan Baptist en zijn twee zusjes bleven als wezen achter.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp