Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gaalen, Wilhelmina Maria van

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 21 okt 2023 om 08:22 (Bronnen: Kerspel Beek)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Euphrasia van Gaalen en haar moeder tijdens haar verlof in 1950

Wilhelmina Maria van Gaalen was religieuze. Zij werd op 26 mei 1907 geboren in Spijk als dochter van Gerhardus van Gaalen en Johanna Evers. Gerardus Wilhelmus van Gaalen was een van haar broers.

Op 29 november 1920 verhuisden haar ouders met hun gezin naar Beek. Ruim tien jaar later, op 14 februari 1931, trad zij in bij de congregatie van de Zusters van Sint Jozef in Amersfoort. Zij nam daarbij de kloosternaam Euphrasia aan. Op 4 augustus 1932 legde zij haar kloostergeloften af.

Op 15 februari 1933 vertrok zij met het stoomschip Johan de Witt van Amsterdam naar de missie in Medan, een stad op Noord-Sumatra in het toenmalige Nederlands-Indië. Met haar reisden moederoverste en nog twee zusters. De Johan de Witt kwam op 14 maart aan bij Sabang, het eiland aan de noordpunt van Sumatra, en legde op 18 maart aan in de haven van Batavia op Java. Medan ligt tussen deze twee bestemmingen in, maar het ziet ernaar uit dat de Johan de Witt daar niet is geweest. Waarschijnlijk zijn zuster Euphrasia en haar reisgezellen vanuit Batavia teruggevaren naar Medan.

In Medan zette zuster Euphrasia zich in voor de opvang van blinde en doofstomme kinderen. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, kwam dit werk stil te liggen. Zij heeft toen van maart 1942 tot oktober 1945 in een interneringskamp gevangengezeten. Na de oorlog zette zij haar werk met hernieuwde energie voort. Zij was een drijvende kracht achter de stichting van een blindeninstituut, dat in 1957 werd gebouwd. Later kon ook een instituut voor doofstommen geopend worden.

In juli 1950 was zij enige tijd terug in haar ouderlijk huis in Beek. Dit was de enige keer in al haar tropenjaren dat zij met verlof in Nederland was. Op 25 juli vertrok zij naar het moederhuis in Amersfoort en ging op 29 juli scheep voor de terugreis naar Sumatra.

In 1953 kwam pater Terentius naar Medan, die in 1992 als pastoor Schepens naar Kilder kwam. In Medan heeft hij samengewerkt met zuster Euphrasia. Zij was de eerste die in die tijd kandidaat-zusters uit de lokale bevolking begeleidde. Zij vroeg pater Terentius vaak: "Heb je nog kandidaatjes?". In het blindeninstituut heeft pater Terentius vaak de mis opgedragen.

Uit dagblad De Tijd van 21 februari 1933
Uit De Graafschapbode van 3 maart 1933
Uit Het Nieuwsblabd voor Sumatra
van 7 mei 1957

In de zomer van 1977 keerde zuster Euphrasia als 70-jarige voorgoed terug naar Nederland, waar zij haar intrek nam in de bejaardenflat van de congregatie in Amersfoort. Op 7 augustus 1982 vierde zijn haar gouden professiefeest met een feestelijke kerkdienst in de Sint Martinuskerk in Beek, gevolgd door een receptie in hotel-café De Roos.

In 1997 woonde zuster Euphrasia in een verzorgingstehuis in Lage Vuursche, 90 jaar oud. Menselijkerwijs gesproken is zij inmiddels overleden, maar een overlijdensdatum is nog niet gevonden.

Bronnen