Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gerritsen, Hendrikus Franciscus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik Gerritsen als commandant van het Sint Oswaldusgilde in 1925.

Hendrik Gerritsen uit Stokkum werd geboren op 18 juli 1887 als zoon van Antonius Franciscus Gerritsen en Johanna Maria Geurts. Hij bezocht de 'kerkeschool' in 's-Heerenberg en werkte daarna in Duitsland. Hij trouwde op 15 juni 1914 met Berendina Maria Steijntjes. Het paar kreeg elf kinderen. Twee zoons zijn als militair in Nederlands-Indië geweest: Gerrit en Jan.

In 1918, toen Stokkum een eigen postkantoor kreeg, werd hij postbesteller in zijn geboortedorp. Enkele jaren later volgde hij zijn vader, die overleden was, als boswachter in dienst van Huis Bergh op. Hendrik was jarenlang boswachter, lid van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm (waar hij zich classificeerde als scherpschutter) en in zijn vrije tijd kapitein en van 1912 tot 1950 voorzitter en commandant van het Sint Oswaldusgilde, destijds werd hij opgevolgd door Th. Fredriks. Bij de viering van het 90-jarig bestaan is Hendrik erevoorzitter geworden. In 1965 kreeg hij een koninklijke onderscheiding in verband met zijn 60-jarig lidmaatschap van het gilde.

Hij woonde op de plek waar nu de oprit naar camping Slangenbult ligt, vlak naast camping Brockhausen, de camping die zijn dochter en schoonzoon decennialang hebben beheerd.

Hendrik was iemand met zo'n typisch militair voorkomen, voorliefde voor uniformen en genoot dankzij zijn rijzige gestalte en kordate manier van optreden (bijvoorbeeld tegenover stropers) veel aanzien in het dorp. Hij is ook vele jaren muzikant bij Harmonie Volharding geweest.

Hendrik Gerritsen

Er is zelfs een liedje naar aanleiding van zijn persoon gemaakt:

Wie is elke streuper de baas
Hendrik, Hendrik
Wie krig ow al loop gi-j as 'n haas
Hendrik, Hendrik
Hij is de man van Huus Bargh
Hij is elke streuper te arg
Kom gi-j op 't land van zien heer
Schut hij ow neer, keer op keer


Bronnen o.a.